Нинова: ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх

Снимка: БСП

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на проваленото извънредно заседание

Днес ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш, показва страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста и от истината.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на проваленото извънредно заседание на парламента след липсата на кворум.

Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Ние от четири години, а хората на протестите от месец, искаме върховенство на закона. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Защото раздаването на пари може да се случи само през закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента. И ние, и протестиращите, искаме прозрачност и борба с корупцията. В момента сигурно няма никой в държавата, който да знае колко са парите в бюджета – какъв е дефицитът, какъв е излишъкът, колко са кредитите, кога ще ги връща българският народ и при какви условия. Това искахме да се разбере днес от трибуната на парламента. Няма прозрачност и никакви гаранции за борба с корупцията., заяви Нинова.

За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща над 2 милиарда лева. Без план, без критерии, без оценка на кого ще помогнат тези пари, как ще стабилизират икономиката, как ще стигнат до хората, които най-много имат нужда, как ще помогнат на бедните, на семействата, на малкия и среден бизнес, каза лидерът на БСП.

Българи, с вашите пари, в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия доказват това. Ако имаха смелостта, ако държаха на прозрачността и истината, той щеше да дойде и да отчете както състоянието на бюджета, така и намеренията им за бъдещето. И ние от години, но и протестиращите навън, искаме разделение на властите. И парламентарен контрол върху изпълнителната власт, както пише в Конституцията. Вместо това, днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. Един човек, който за пореден път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма, и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора. Борисов твърдеше преди седмици, че те трябва да останат на власт и парламентът да работи. И да няма избори, защото НС е необходимо, за да приема закони и мерки в помощ на хората, заради коронавируса, допълни  Нинова.

Ето го парламентът, ето го заседанието. От „БСП за България“ внесохме необходимите подписи и днес беше времето да се приемат тези мерки, да се приемат необходимите законодателни промени, след една седмица да внесе актуализация на бюджета и на следващия ден да подава оставка. Оправданието, че парламентът трябва да работи, днес се доказа като лъжа. Те не искат институциите да работят. Той сам опроверга себе си, категорична бе Нинова, която завърши с думите:

Имаме икономическа и социална криза. Тя е световна, не само у нас, и ще се задълбочава през есента. От месец и повече, сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват тази криза. Държавата е парализирана. Единственият изход е оставка на кабинета „Борисов“, разпускане на този парламент и нови избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK