Нинова: Ако правителството продължава да мълчи, напрежението ще ескалира

снимка: infomreja.bg

„Ако правителството продължи да мълчи и не вземе адекватни мерки срещу електроразпределителните дружества, има опасност напрежението да ескалира и протестите на хората да станат опасни“, заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Изтъкнатите от ЧЕЗ причини за завишените сметки според нея са неоснователни и неаргументирани.

„Периодът е удължен с 10 дни, но сметките са увеличени с над 100 %“, контрира Нинова.  

Обяснението за по-голяма консумация на енергия през почивните дни по Коледа и Нова година също е неаргументирано, смята депутатката, тъй като голяма част от жалбоподателите посочват, че в тези дни не са били по домовете си.

Според нея третата причина, изтъкната от ЧЕЗ като оправдание за високите сметки за ток, е най-логична – лошата инфрструктура и подавано по-ниско напрежение.

„Отговорност за това обаче носи електроразпределителното дружество. Негово е задължението по договор да инвестира в преносната мрежа и да осигурява нормално напрежение“, коментира тя.  

Според нея предложеният от ЧЕЗ вариант за разсрочено плащане означава начисляване на лихви и нов грабеж за българите.  

От Коалиция за България настояват за пълен преглед на договорите за продажба на ЕРП-тата, подписани от правителството на Симеон Сакскобургготски. Така ще стане ясно има ли условия за инвестиции, за цена на тока, за печалба на дружеството, както и дали има нарушение на клаузи от договора за продажба и неизпълнение на задълженията на ЕРП-тата.  

„Ако има неизпълнение, то тогава трябва да се развали приватизационният договор и държавата да си възвърне собствеността“, каза Нинова.

От партията ще поискат и цялостна проверка на решенията на ДКЕВР за определяне на цената, за да се разбере дали има основания за завишаване на цените.

Корнелия Нинова и колегите й Петър Димитров и Петър Курумбашев внесоха преди дни предложение ръководството на ДКЕВР да се избира от две трети от парламента. По този начин Народното събрание ще осъществява пълен контрол върху работата му и няма да се позволяват политически назначения от правителството, които да влияят на вземането на решения.

В коментар на разсекретените документи с класифицирана информация от антикорупционната комисия на Яне Янев, в които се споменава и нейното име, Корнелия Нинова обяви:

"Янев е марионетка на ГЕРБ и изпълнява политическа поръчка. Иска да злепостави БСП, защото ГЕРБ се страхуват от загуба. Отклонява вниманието от ежедневните проблеми на българите – сметки за ток, безработица, ниски доходи. Ще повярвам, че е борец с корупцията, когато първо - уволни Бойко Борисов. Второ - разследва докрай парите за апартаментите на Цветанов. Трето - изпрати в прокуратурата Мирослав Найденов за кражбите в горите, нарязването и продаването на напоителни системи".

По отношение на обвиненията към нея, Нинова заяви, че му е поставена задача да я злепостави в региона, тъй като представлява проблем за ГЕРБ на предстоящите избори. "Всичко, изговорено по мой адрес, е лъжа, за която ге го съдя и ще носи отговорност рано или късно", категорична бе депутатката.

 

КОМЕНТАРИ

МИРО16:49 - 14.02.2013
Добър съвет на другарката Нинова всички доводи за дебелите сметки не могат да бъдат причина за 200 -300 та дори и 400% увеличение на сметките за ток. За тава си мисля че става въпрос за голяма измама и нищо чудно тя да е от ЧЕРВЕНОТО ЕНЕРГИИНО ЛОБИ / Досещате се за кого говоря/ който имат интерес в навечерието на изборите туко виж резултатите са изравнени и ако не се открие истинската причина за тази гавра със народа и няма наказани ГЕРБ ще загуби изборите
сос08:45 - 12.02.2013
а А ПРИ ВАС КАК БЕШЕ МА КРАНТО. КРАВА С КРАВАТА.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK