Никулден – празник на село Мосомище

Снимка: Infomreja.bg

Всяка година жителите на село Мосомище по най-тържествен начин отбелязват Деня на свети Николай, чието име носи тяхната черква, построена още през 1835 година. Този ден е приет и за празник на селото.

Тазгодишният Никулден е по-специален за хората от Мосомище. В неговото навечерие в центъра на селото, пред сградата на читалището, беше открит барелеф на Никола Йонков Вапцаров.

Това стана два дни преди да се навършат 109 години от рождението на поета – патрон на читалището. Художествената стойност на барелефа, изработен от гранит,  е много висока. По подходящ начин е облепен постаментът под него, което придава впечатляващ вид на композицията.

След тържественото откриване на барелефа в салона на читалището беше изнесен богат концерт. Сърдечен поздрав към своите съселяни поднесе кметът Тодор Либяховски.  Сцената засия при появата на малките „моряци“ от ОДЗ „Пролет“, които поставиха началото на програмата, включваща много добре подбрани изпълнения, кое от кое по-приятни и забавни.

Участваха още ученици от ОУ „Христо Ботев“, самодейци от Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци „Топлика“ – село Мосомище, и от Фолклорен танцов състав „Пиринско злато“. Специален песенен поздрав за хората от Мосомище поднесе Елка Великова.

По традиция след тържеството хората излязоха на площада, където бяха запалени светлините на богато украсената коледна елха и небето над Мосомище се озари от фойерверки.

Празникът на селото продължава и днес.

След утринната света литургия и водосвета в храма ще бъде раздаден рибен курбан.

В 12.00 часа ще започне финалът на коледния турнир по футбол, а час по-късно на площада ще започне празнична програма с участието на певицата Боряна Карпузова, оркестър Македония, мъжката и женската група към Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци „Топлика“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK