Никулден е - празник на рибари, моряци и банкери

Снимка: Infomreja.bg, архив

Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е покровител на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите.

На шести декември празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.

Житието на Свети Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води.

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK