„Пирин пее“ занемя пред таланта на най-възрастния самодеец Саид Чакъров

Снимки: Личен архив

77-годишният Саид Чакъров или както го наричат всички „бай Слави Чакъров“ от хаджидимовското село Абланица е един от най-възрастните самодейци в Гоцеделчевско. Той е и най-дългогодишен ръководител на Мъжката фолклорна група в Абланица.

Макар и на 77 години по нищо не отстъпва на младите, когато се качи на сцената.  

Така и тази година на събора „Пирин пее“ той успя да привлече вниманието, възхитата и аплодисментите на журиращите от всичките сцени на събора и многобройната публика.

Неговият мощен и неповторим глас буквално разцепи планината с прекрасната песен от неговия репертоар „Сещаш ли са моме“ и изправи на крака много от познавачите и ценителите на автентичния фолклор.  

„Нестихваща е макар и на тези години енергията и жаждата за му за песен. Нестихващ е и ентусиазма на аго Саид да представя групата си на всички събори и надпявания като активно се включва и във всички турнета в страната и чужбина при многобройните участия на самодейците от Абланица.  

Саид Чакъров е самодеец в читалището в села Абланица от младежките си години т.е от повече от 40 години. До преди 5-6 години той беше и председател на НЧ „Просвета“ – Абланица, като бе удостоен и с титлата почетен председател. До ден днешен продължава да е ръководител на мъжката фолклорна група, без каквито и да са хонорари. Почти целият си живот 77-годишният Саид Чакъров /бай Слави/ е посветил на културата и читалищната дейност на доброволни начала и продължава да е стожера на местното читалище. Уважаван и ценен, самодейците възприемат еднакво с любов, уважение и почитания неговата строгост, невероятния му хумор и сприхавост понякога. Но когато става въпрос за сериозните неща, когато групата се подготвя за участие, било в страната или чужбина, всички знаят, че аго Саид въвежда „военна дисциплина“.

„Никога не му се сърдим, толкова много сме свикнали с него, че просто за сръдня и претенции някакви няма място“, коментират мъжете от групата, които споделят, че често, ей така, и без повод грабват инструментите, окупират някоя горска беседка, подреждат си софрата и пеят всички до насита.

Той е солист в групата и негови са песните, които пеят се предават и на поколенията в Абланица: „Троица братя моста градяли“, „Ширам я, ширам“, „Сещаш ли са моме“, „Джейко ле джанъм“, „Джейляно моме“ и още много, много други.

Големият Саид Чакъров има 3 деца, две дъщери и син, който свири на тамбура, има и внуци и правнуци и се радва на добро здраве, готов да запее хубава песен по всяко време на денонощието.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

NEVROKOP06:43 - 10.08.2018
Браво аго Саид,да Си жив и здрав.
Darik18:29 - 09.08.2018
Дс е жив и здрав
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK