“Ние сме във война”: Франция забранява излизането от вкъщи и спира реформите

Източник: Свободна Европа

От 13 часа българско време във вторник Франция е в карантина

От 13 часа българско време във вторник Франция е в карантина. Мярката беше обявена от френския президент Еманюел Макрон в понеделник вечер в обръщение към нацията.

“Ние сме във война”, заяви поне пет пъти президентът, обръщайки се към сънародниците си за втори път за една седмица по повод пандемията от коронавируса, който се разпространява бързо в страната.

Забранява се излизане от вкъщи освен за пазаруване на храни, за търсене на медицинска помощ, за работа или за физически упражнения. Последните не могат да се извършват в група. Забранени са всякакви събирания, включително семейни.

“От обяд и поне за 15 дни, движенията ни ще бъдат силно намалени - каза Макрон. - На френската територия ще се излиза само по необходимост за закупуване на хранителни стоки, като се спазват указанията, за търсене на медицинска помощ, за да отидете на работа, когато не е възможна работа от вкъщи и за да направите малко физическа активност, но без да се срещате с приятели или семейството", каза на французите президентът.

Той предупреди, че всяко нарушение ще се наказва.

"Вслушайте се в здравните работници, които казват: Ако искате да ни помогнете, стойте си в къщи и избягвайте контакти", посочи Макрон.

Той разкритикува хората, които в понеделник се струпаха по пазари и паркове след затварянето на баровете и ресторантите.

"Не само че не успявате да опазите себе си, а не опазвате и другите, както се разбра от последните развития, които показват, че никой не е в безопасност", каза Макрон.

Военните ще бъдат изпратени да разгърнат полева болница в провинция Елзас, в източната част на страната, където са концентрирани голяма част от заразените.

Милиони французи от вторник влизат в “живот на забавена скорост”, през който президентът ги призова да прекарват времето си в “четене и размисъл за важните неща” и ги увери, че “ще победим”.

Еманюел Макрон потвърди, че ще бъдат затворени и всички шенгенски граници в Европа за 30-дневен срок.

Мерки за икономиката и демокрацията

Макрон обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще се замразят, за да се концентрират усилията в справяне с кризата.

"Ще направим каквото е необходимо икономиката ни да се съхрани в тези много тежки времена. Никоя фирма няма да бъде оставена на риска от фалит. Никой французин няма да бъде оставен в нужда", обеща Макрон и обеща, че работещите няма да загубят покупателната си способност. Властите подготвят отлагане на редица плащания и задължения за малките предприятия и банкова гаранция от 300 милиарда евро за покриване на дългове на компании, изпаднали в затруднение.

След като в неделя във Франция се проведе първият тур от местните избори, в понеделник вечер президентът съобщи, че е решил да отложи балотажите с три месеца.

Премиерът Едуар Филип уведоми лидерите на политическите партии и това решение беше единодушно приветствано, отбеляза Макрон.

Френските власти съобщиха, че за денонощие броят на заразените в страната се е увеличил с 1210, а смъртните случаи - с 21. Така починалите вследствие на вируса са вече 148, а заразените - общо 6633-ма. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK