Парламентът отказа доставка на руската ваксина

Снимка: БГНЕС

Нинова: Ако ние управляваме, ще доставим руската ваксина

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини. От БСП дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз.

Според управляващите обаче така ще се наруши националното ни законодателство, което не позволява препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата.

Ето защо мнозинството измени проектът на решение на левицата и записа в него Министерският съвет да предприеме консултации с Европейската комисия, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, без да се упоменава изрично руската „Спутник V”. Мнозинството го одобри, но без участието на БСП в гласуването, чиито депутати напуснаха залата.

Нигяр Джафер: Политическото надцакване стана емблема на този парламент

Според заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер, с днешните си действия управляващите са „иззели инициативата“ на опозицията, преформатирайки им първоначалното предложение и приписвайки си заслугите. „Приличаше на този парламент и здравната комисия да вземе консенсусно решение, че България, спазвайки правилата за безопасност и ефективност, трябва да осигури достатъчно ваксини на българските граждани с цел овладяване на пандемията и гарантиране на безопасност“, каза тя по време на дебатите.

Дариткова: Кой ще носи отговорност при усложнения от руската ваксина

„Чия ще е отговорността, ако в Народното събрание престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване? Ако се получат усложнения, кой ще носи отговорност?“ – тези въпроси пък постави към левицата председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

„Ние предлагаме българското правителство да се ангажира с повече продукти за ваксинопрофилактика, но когато те са минали задължителните процедури, които Европейската агенция по лекарствата изисква, за да се докаже тяхната безопасност. Това е основното. Ние трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество на препаратите“, аргументира тя промяна в първоначалния текст на решението. Според нея директното настояване на БСП за доставката конкретно на руската ваксина може да се счита за лобизъм.

Нинова: Ако ние управляваме, ще доставим руската ваксина

„Правителството плати 15 млн. ваксини за 500 млн. лева, ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и го отмени. Правителството определи „зелени коридори“, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, направиха ги, чакат с хладилните чанти на опашките, а ваксините няма“, разкритикува управляващите Нинова. Според нея предложението на партията за доставка на „Спутник V” е продиктувано единствено от желанието им българските граждани да имат повече възможности за ваксинация и ускоряване на ваксинационния процес. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK