Ниагарският водопад - сбъдната мечта на семейство Димитрови от Кюстендил

Ниагарският водопад - сбъдната мечта на семейство Димитрови от Кюстендил, снимки: Личен архив

Златка и Лъчезар Димитрови от Кюстендил пътуват над 8 000 км до Канада, за да сбъднат своята лелеяна мечта: да се докоснат „до чудната игра на природата,” както Алеко Константинов казва за Ниагарския водопад.

Ето какво споделиха те в редакцията на ИНФОМРЕЖА:

„С цялото си величие трите водопада – канадският т. нар. „Подковата”, американският – „Воалът на невестата” на река Ниагара са пред нас. Незабравимо е изживяването при разходка с корабче под гърмящите води на водопада, определени като такива още от индианците. Прелетяхме с вертолет над чудната природна красота. Посетихме още градовете Торонто, Кингстън, Квебек, Отава и Монреал. В космополитния град Торонто с 50-70-етажни небостъргачи се изкачихме на внушителната телевизионна кула с височина 555 33 м с високоскоростен асансьор за 1 минута посетихме старата столица на Канада – Кингстън, и се насладихме на круиз сред хилядите острови, пръснати на 80 км по протежението на река Сейнт Лорънс и езерата Онтарио.

В столицата Отава посетихме канадския парламент. Вървяхме по коридорите на властта и разглеждахме заседателните зали на депутатите и библиотеката. Имахме късмет и присъствахме на проверката на военните части от генерал-губернатора. След това заминахме за Квебек, известен като люлката на френската цивилизация и единственият град в Северна Америка, ограден с крепостни стени - 4.6 км. Тук се насладихме на кокетна архитектура, типична за Франция от 17. век. В сърцето на стария град е замъкът Фронтенак , построен в средновековен стил с френско влияние като техните замъци.

Плас Роял – го наричат историческото духовно сърце на Квебек, или родината на Френска Америка. В близост се намира и прекрасният парк Монморенен, където е и едноименният водопад, който е по-висок от Ниагарския. Потегляме за Монреал - стилният островен град, който има силно европейско влияние – бастион на френската диаспора.

Старият град е с огромна историческа и културна стойност. Тази част напомня за европейската култура и дух. От хълма Монт Реал се разкрива красива гледка към града и околностите. Отговор на града към студената зима е „Подземният град” - 32 км тунели и подлези, водещи към търговските центрове, галерии, музеи, хотели, метростанции и др.

За нас изключително вълнуващо се оказа разглеждането на „Олимпийският комплекс”, построен през 1976 г., когато Монреал става домакин на игрите. С фуникуляр се изкачваме по огромната наклонена кула под 45 %, от която се управлява подвижният покрив на Олимпийския стадион.

Отвсякъде си купувахме сувенири за спомен и, разбира се, емблематичният за Канада кленов сироп, а кленовият лист е изобразен на националното знаме на Канада. Много снимки и видеа ще ни напомнят за това наше вълнуващо пътешествие", споделиха за своето приключение на чужда земя семейство Златка и Лъчезар Димитрови.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK