НХГ отпразнува 135 г. от основаването на Българска мъжка гимназия в Солун

снимки: Община Благоевград

Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград отпразнува с редица мероприятия 135- годишнината от основаването на Българска мъжка гимназия в Солун.

Финалният щрих на цялостната програма бе поставен от празничния концерт-спектакъл „Като феникс от пепелта…”.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните гости на събитието, на което присъстваха и директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината и възпитаник на гимназията Христина Шопова, директорът на РИО- Благоевград Ивайло Златанов, представител на Посолството на Германия в София Маркус Хаас, ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“, директори на учебни заведения в града, представители на Синдиката на българските учители в Благоевград, учители, ученици и граждани.

Поздрав към годишнината на НХГ „Св. св. Кирил и Методий” с танц и песни отправиха училищния хор на гимназията с диригент Любима Манолова, КСТ „Карат” към НЧ „Никола Вапцаров- 1866”, Камерна опера- Благоевград, актьорът от ДТ „Н. Вапцаров” Андраш Кончалиев, балет „Астра”, Биг бенд- Благоевград и фолклорен ансамбъл „Пирин”.

Носителката на първа награда в конкурса „За да я има България” Мария Козева гордо заяви пред публиката „Аз съм българче”. Завършващият випуск на гимназията направи реверанс към своите учители и публиката с музикално- поетичен рецитал „Любов- магическа реалност”. Редом до утвърдените музиканти от Биг бенд и изпълнители от Ансамбъл „Пирин”, застанаха талантите от Хуманитарната гимназия, които показаха, че има приемственост между поколенията.

Директорът на НХГ Марин Митов поздрави своите колеги, учителите и учениците от гимназията като припомни и историята на учебното заведение. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов връчи на директор Митов грамота „100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония” за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност.

„Пожелавам ви да бъдете здрави и да следвате мечтите си”, пожела кметът Камбитов на учениците. „Общината е длъжна да помага на училищата и затова сега е моментът да ви съобщя, че в инвестиционния план на община Благоевград за 2016г. ще бъде заложено изграждането на мултифункционална зала за гимназията”, категорично заяви градоначалникът.

Новината предизвика бурни аплодисменти сред ученици и учители. „Искрено благодаря за съдействието на кмета Камбитов и община Благоевград”, каза директорът на НХГ Марин Митов. Учебното заведение получи и Национална видео колекция „Това е България”, която съдържа 12 филма, посветени на историята, културата и бита на страната ни.

Проявите по повод 135 години от основаването на Българска мъжка гимназия в Солун започнаха с „Час по България”, изнесен от осмокласници, които разказаха историята на Солунската гимназия. Проведе се и тържествен педагогически съвет в зала „22-ри септември”, положени бяха цветя на паметниците на Светите Братя- Кирил и Методий, Кузман Шапкарев в двора на НХГ и един от първите възпитаници на гимназията Гоце Делчев.

Празнично шествие по централните улици на града поведе жители и гости към кулминацията на тържествата-концерт- спектакъла в зала „Яворов”.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK