Незабравими спомени от Абланица отнесе със себе си френска студентка

Софи Оливие с ученици от Абланица, снимки: Росица Газиева

След двумесечен стаж в СОУ „Паисий Хилендарски“ в Абланица вчера от там си тръгна френската студентка Софи Оливие. Раздялата й с учениците, учителите и многото приятели от хаджидимовското село бе емоционално преживяване – смесица от радост, тъга, любов и скътани в сърцата топли спомени за цял живот.

„Чаровната Софи Оливие, която допреди два месеца не знаеше къде е България и с. Абланица, си тръгна с богати и незабравими впечатления, безброй снимки и сувенири, които ще й напомнят за двумесечния стаж в нашето училище“, сподели дългогодишната учителка по френски език Росица Газиева.

Французойката пък призна, че е очарована от красивата природа, гостоприемството и трудолюбието на българите и най-вече от знанията и дисциплината на учениците в училището в Абланица.

„Тук намерих добри приятели, опитах от най-вкусните баници и местни ястия, запознах се с традицията и културата на хората от този великолепен български край. Надявам се да имаме още много срещи, защото за приятелството ни разстоянието няма значение“, каза при топлото изпращане, което устроиха за любимката си Софи Оливие учениците, изучаващи френски език от училището в Абланица.

Софи е французойка, студентка в Педагогическия университет в гр. Поатие, специалност „Учител по френски език на чужденци“. Тя е спечелила стипендия по програма „Еразъм“ за провеждане на педагогически стаж в чужбина. Избрала е да дойде в България, за която тогава почти нищо не знаела.

„От Алианс Францез – Благоевград я изпратили за двумесечен стаж в Абланица, като целта на стажа е обмяна на опит по темата „Как се преподава френски език на чужденци“, обясни още Росица Газиева.

Софи Оливие е посетила 90 часа при Газиева и сама е предала 10 урока в часовете по френски език на учениците от гимназията. Според Газиева двата месеца стаж на Софи Оливие са били изключително полезни и за двете страни.

Младата френска студентка е започнала стажа си с опознаване на съвсем новите за нея методи и похвати при преподаване на френски език на чужденци, като е демонстрирала смело пред учениците от Абланица иновативни подходи, които е усвоила във френския университет. Като естествен носител на френския език според Росица Газиева младата студентка е допринесла много за усъвършенстване произношението на учениците, изучаващи френски език в СОУ „Паисий Хилендарски“, а ежедневното им общуване с нея е повишило мотивацията им за изучават още по-усърдно езика.

„Софи Оливие общуваше с учениците и хората от Абланица перфектно и свободно на испански и английски език и за два месеца успя да научи нелошо и българския език. Именно тя е чудесният пример за младите хора, които се убедиха, че като граждани на Европа трябва да владеят поне два чужди езика“, категорична бе Газиева.

Според Росица Газиева заяви, че категорично подкрепя провеждането на подобни полезни практики и стажове, но се обяви срещу визията на тетрадките на българските ученици. Според нея крайно време е национални герои и будители да красят тетрадките, вместо силиконови фолк певици.

 

Софи Оливие с ученици от Абланица, снимки: Росица Газиева
Софи Оливие с ученици от Абланица, снимки: Росица Газиева
Софи Оливие с ученици от Абланица, снимки: Росица Газиева
Софи Оливие с ученици от Абланица, снимки: Росица Газиева

КОМЕНТАРИ

nehi19:39 - 16.06.2013
много знает да се хвалят до кожет лошите нешта какво се случват учител по музика А,Терзиев жастоко наби ученик от 5 клас
Теодор - Симитли02:42 - 15.06.2013
Това, което казвам не е нападка към хората от тоя край. Те така си се наричат. Просто е чудо голямо, че това момиче - е било в едно такова село. Аз по този край не съм идвал и не мисля и да идвам. Но съм сигурен, че повече би и харесало в Симитли или Банско например. Сори ама май не сте схванали, това което съм написал. Изгаврих се с новината. Чудо голямо !!!
noname15:59 - 09.06.2013
Завист.. Аз така го наричам.. А въпросният Теодор няма какво друго да направи освен едно некомпетентно изказване... А може би е и един от тези, които за разлика от помаците си иска силиконовите цици по тетрадките.. Смешно изказване. Благодарение на теб се разбра, че хората от това село явно държат повече на българското, отколкото самият ти.. И нищо чудно, че от Благоевград са я пратили там. Нямаше да види нищо хубаво, ако беше отишла в Симитли, явно. ;) А лично аз не за първи път срещам из мрежата статия за учениците от Абланица и постиженията им. Мога само и аз да завидя, благородно и да им пожелая успех! Не е достатъчно само да бъдем част от Европа.. Крайно време е да станем и европейци! Успех на младата учителка! Дано след такива примери България да стане още по - желана дестинация за мероприятия от такъв тип. :)
ilia10:17 - 09.06.2013
vsichki sme xora traibva da se yvajavame,da jiveem v mir i razbiratelstvo.

FACEBOOK