В Гоце Делчев се прекланят пред делото на Неврокопския митрополит Борис

Снимка: Infomreja.bg

Днес православните християни в Гоце Делчев почетоха делото не само на св. Йоан Златоуст, но и това на Неврокопския митрополит Борис, убит през 1848 година заради вярата си. Така започна последната фаза от канонизирането на дядо Борис, което ще стане в най-скоро време.

В края на миналата година се навършиха 70 години от смъртта и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис, роден и загинал на една и съща дата –  осми ноември.

За неговото дело говориха доц. д-р Павел Павлов и д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те са част от Комисията на Светия Синод за проучване на живота и делото на митрополит Борис. Ораторите споделиха, че повече от две години събират материали за него и че облажават живеещите в Светата Неврокопска епархия за това, че са имали такъв първосвещеник.

Митрополит Борис е роден на 8-и ноември 1888 година с името Вангел Разумов в село Гяватово, Ресенско, опожарено по време на Илинденско- Преображенското въстание, в което загива и неговият баща, сражавайки се с турския аскер.

След завършване на Цариградската духовна семинария с отличие, той е ръкоположен за йеродякон в желязната църква „Свети Стефан“ от българския Неврокопски митрополит Иларион. Това става с благословението лично на екзарх Йосиф.

През 1915 година йеродякон  Борис завършва  Богословския факултет в Черновиц, Австро – Унгария, с докторска степен. Следва учителствуване в свещеническото училище в Бачково и в Пловдивската духовна семинария. След като е ръкоположен за йеромонах, той е изпратен на послушание в Унгария, за да организира в Будапеща изграждането на български храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, и българско училище.

Като архимандрит той е бил ректор на Софийската духовна семинария в продължение на пет години. От ноември 1932 година епископ Борис е назначен за главен секретар на Светия синод, а две години по-късно – за Неврокопски митрополит.

И след 9-и септември 1944 година, при новите обществено-политически условия, митрополит Борис продължава да отстоява последователно истините на вярата. Последователна е била и неговата позиция в отстояването на българския народностен характер на населението в Неврокопска епархия.

Митрополит Борис е застрелян навръх 60-ия си рожден ден от низвергнатия свещеник Илия К. Стаменов от село Хърсово, Санданско.

Мъченик за вяра, род и родина, радетел за единството на българския народ – така днес двамата лектори характеризираха Неврокопския митрополит Борис. Те изтъкнаха неговите заслуги за патриаршеското достойнство на българската църква и нарекоха  служението му  непресъхващ извор на любов към всички, които го заобикалят.

Миряните, дошли на срещата, изгледаха с интерес филма „Път към Голгота“, съдържащ спомени за видния български свещенослужител от негови съвременници. Те разгледаха и фотоизложба за живота и дейността на митрополит Борис, реализирана с помощта на Югозападния университет и сътрудници на Македонския научен институт.

Всеки, който желае, може да посети сградата на Неврокопската митрополия и да я разгледа. А хората, които притежават спомени, документи, писма, фотографии или други предмети, свързани с митрополит Борис, могат да ги предоставят на митрополията.

В заключителните си слова Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим отбеляза, че тази година се навършват 125 години от създаването на Неврокопската епархия към Българската православна църква. „С Божията помощ ще отбележим тази годишнина“, заключи той.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK