Неврокопският митрополит Серафим благослови лозята на Николай Бошкилов

снимки: infomreja.bg

Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от региона извършиха църковния ритуал по зарязване на лозята и почитане на християнския мъченик Свети Трифон Зарезан-покровител на лозарите и винарите.

Преди да пристъпят към зарязване на лозите, присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на покойния президент Желю Желев.

Гости на празника бяха кметът на Сандански Андон Тотев, заместник-кметът Младен Тимчев, работниците на фамилия Бошкилови от няколко околни села, гости от Сандански, Благоевград и София.

Първи лозовите масиви зарязаха владиката Серафим и бизнесменът Николай Бошкилов.

Митрополит Серафим заряза лозичките, поля ги с вино и благослови масивите, бъдещата реколта и всички присъстващи, а стопанинът на лозята Николай Бошкилов пък пожела здраве и успехи на присъстващите и с божията благословия и нови сили да започнат обработката на лозовите масиви и през новата стопанска година.

Накрая Владиката Серафим и Николай и Кръстю Бошкилови изготвиха и „короната” на лозовия цар или венеца от лозови пръчки, който да дава сили и благословия през годината.

По време на ритуала грееше ярко слънце, а веднага след неговия край заваля тих дъжд, което присъстващите отъждествиха като божия благословия и се помолиха да им върви като по вода през настоящия стопански сезон.

След тържествения и каноничен ритуал по зарязването всички се отправиха към центъра на селото, където бяха приготвени маси с вкусни гозби, сочни мезета, руйно червено вино.

Фамилия Бошкилови честити празника на всички лозари и винари.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK