Неврокопският митрополит и кметът на Разлог откриват паметна плоча на отец Партений Гешев в Годлево

Източник: Община Разлог

Неврокопският митрополит Серафим и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев ще открият паметна плоча на свещеник Партений Гешев в село Годлево. Тържествената церемония ще бъде на 25 февруари.

Партений Гешев е народен учител и просветител, борец за църковна независимост и революционер от Разложкия край. Роден е през 1837 г. в с. Годлево. Известен е с активната си дейност в църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание, както и с революционните борби.

Паметната плоча ще бъде поставена на сградата на кметството в Годлево, а инициативата е на рода Гешеви и на кметската управа по случай 180 години от рождението на свещеника.

Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Програмата за честването на 180-годишнината от рождението на свещеник Партений Петров Гешев ще започне на 25 февруари от 08.30 часа с тържествена света литургия и панихида в църквата „Успение Богородично” в с. Годлево, отслужени от митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. 

Самото откриване на паметната плоча на Партений Гешев е предвидено за 12.15 часа, а веднага след това пред монумента ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност.

Програмата ще продължи в салона на читалището в село Годлево с приветствено слово от кмета на Разлог Красимир Герчев. Проф. Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН ще разкаже за живота и делото на свещеник Партений Гешев.

За местните жители и гостите МФГ "Годлевски Великден" и ансамбъл "Годлевче" са подготвили музикална програма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK