Читалище „Асклепион“ с инициативи в памет на планинския водач Стефан Иванов

Снимка: личен архив

Клубът  за културен  и еко туризъм при читалище „Асклепион 1998“, чийто основател и дългогодишен ръководител беше Стефан Иванов, организира няколко инициативи в памет на своя  легендарен  планински водач, който днес щеше да е на 86 години.

На 19 май. членове на  клуба съвместно с женското дружество „Майчина любов“ и  читалището в с. Гирчевци ще посетят  няколко манастира в  източното Краище. 

Маршрутът предвижда  посещение на новия манастир в с. Смиров дол „Св. Пантелеймон“, средновековния манастир „Св. Петка“ в с. Пенкьовци и други духовни средища в региона.  Стефан Иванов предпочиташе  в своите маршрути да включва предимно малко познати природни забележителности и културни обекти, към които не се стичат шумни туристически тълпи.

Благодарение на това той успя да отведе членовете на своя уникален  клуб до десетки места, на които най-вероятно те не биха стъпили, ако той не насочваше вниманието им към тях.

Традиционният събор на билките и здравето „Заедно на Еньовден“  на поляните край хижа „Иглика“ тази година също ще бъде посветен на Стефан Иванов,  с когото се разделихме преди две години, както и на юбилейната 20-годишнина от учредяването на читалище „Асклепион“. 

Своеобразен правоприемник на  Клуба за културен и еко туризъм стана новият читалищен  клуб „Вяра, Надежда  и Любов“, който за трите години от учредяването си реализира богата програма „По светите български православни и исторически места“. Последното туристическо пътешествие на Стефан Иванов беше пълната обиколка на Осоговската планина,  реализирана именно в програмата на този клуб.

По инициатива на читалище „Асклепион“ и на ТД „Осогово“ Стефан Иванов бе удостоен със званието Почетен гражданин на Кюстендил за неоценимите му заслуги към развитието на туризма и за приобщаването към туристическото движение на стотици кюстендилци от няколко  поколения, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK