Неврокопският ансамбъл дебютира на балкански фестивал в Анкара

снимки: infomreja.bg

Гост изпълнители на тазгодишния Международен балкански фолклорен фестивал в турската столица Анкара за първа година участие ще вземе Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци от Гоце Делчев. Фестивалът започва на 21 юни, като до 27 юни на сцената освен неврокопските певци и танциори, участие ще вземат и много състави от цяла Турция, Грузия, Гърция, Румъния, Словакия и други държави.

След редовната програма на феста всяка нощ са предвидени рецитали до ранни зори на известни турски изпълнители. Преди месеци Неврокопският ансабъл за народни песни и танци пожъна голям успех в Италия след няколкото свои концерта по повод  побратимяването на италианската община Форио с община Гоце Делчев.

Всяка година с изключение на тази, през която Турция пострада от голямото земетресение, подобни фестивали се провеждат и в Истамбул и в по-малки турски градове. През юни в Турция се провеждат много фестивали, като във всички участват фолклорни и самодейни групи от цяла България.

Традиционното място за провеждането на балканския фестивал в Истамбул е брегът на Мраморно море, на стадиона в предградието „Картал” в европейската част на града. Местната управа на Истамбул и кметът на „Картал”, в качеството си на организатори, поемат всички разноски на гостуващите ансамбли. Досега на този фестивал са участвали самодейни групи от гоцеделчевските села Кочан, Сатовча, Абланица и Дебрен.

Участници в традиционните фестивали в Истамбул коментираха, че няма да забравят гостоприемството на турските организатори и големите тепсии с традиционния пилаф, който множество сервитьори почти денонощно разнасят по трибуните, за да подкрепят хилядната публика. За изхранването на самодейците организаторите наемат най-големите ресторанти, като групите се настаняват за спане в учебни бази и пансиони.

Хилядна общинска и национална полиция, както и голяма армия от доброволци непрестанно следят за реда и сигурността на участниците през петте фестивални дни.

 

КОМЕНТАРИ

Darina09:05 - 23.06.2013
Сложете някакъв линк към официална страница на фестивала, за да се види програмата, участниците и снимки, разбира се.
Код за сигурност, въведете кода ae5
loading...