Неврокопчанката Карина Караиванова ще представлява страната ни в Съвета на директорите на Европейската банка

Снимка: Капитал

Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Решението влиза в сила от 1 март 2019 година. Към момента представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие с РМС № 223/2016 г. е Калин Митрев.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на Република България.

Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество. От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

През 1993 г. Карина завършва средното си образование в родния си град Гоце Делчев. В ПМГ "Яне Сандански" тя е сред отличниците на випуска, съобщава "БанкерЪ". Учила е в първия випуск на математическата паралелка в училището, в която се изучава интензивно английски език, заменяйки резонно задължителния дотогава руски. Абитуриент заедно с нея е друг известен неин съгражданин - колоритният синоптик Емил Чолаков.

Караиванова е поредният представител във властта на гр. Гоце Делчев. Освен президента Росен Плевнелиев от този обвеян с воеводска слава градец са Илко Семерджиев - бившият здравен министър, и Александър Праматарски, който на 28-годишна възраст (през 1992 г.) става министър на търговията в правителството на Филип Димитров, а осем години по-късно - през 2000 г., вече е министър без портфейл в кабинета на Иван Костов. Гоце Делчев дори може да се похвали, че има и свой премиер - покойният Николай Добрев.

Карина Караиванова е икономист, възпитаник на Стопанския факултет на Софийския университет "Климент Охридски". Специалността й е финанси и банково дело. Караиванова има допълнителни специализации в Ирландия, Холандия, Япония и България. Професионалният й опит е натрупан основно в държавната администрация.

Постъпва в Министерството на финансите през 2003 г. като редови експерт с ресор програма САПАРД и други европейски фондове. Издига се до директор на дирекция "Национален фонд" през 2011 г., а година по-късно е назначена за заместник-министър на Симеон Дянков, но за кратко. Отново е издигната на поста при Владислав Горанов. Ресорите на Караиванова са управление на държавния дълг, международни финансови институции, Национален фонд и дирекцията "Държавни помощи и реален сектор", в която попадат всички предприятия с държавно участие, пише Капитал.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za
loading...