Неврокопчанка осигури дом за 24 изоставени деца

Неврокопчанката Деси Ламбина, снимки: личен архив и infomreja.bg

Българката, осигурила топъл дом за 24 деца, с което стана известна в цяла Европа, е от Гоце Делчев. Деси Ламбина е дъщеря на директора на I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Катерина Янева. Тя продължава да помага с лични средства и на възпитаниците на детския дом в Гоце Делчев.

С майка й Катерина извеждат децата на пикник, водят ги на кино и им осигуряват други забавления, когато младата дама е в родния си град. Тя е висококвалифициран и добре платен бизнес мениджър в голяма банка в Лондон, с добре уреден живот, щастливо омъжена и майка на две деца.

Един филм обаче преобръща живота й - става въпрос за лентата на ВВС  “Изоставените деца на България”, която разкрива ужасяващите условия на живот в дома в село Могилино, разтърсил хората у нас и по света.

Мениджърката Деси Ламбина случайно попада на филма по телевизията през 2013 година. Първо реагира по майчински - със собствени средства купува неща и изпраща дарения за домове в България. Силно впечатлена и мотивирана, тя започва да се рови в проучвания и публикации, свързва се с неправителствени организации в България, които предлагат приемна грижа.

Младата неврокопчанка регистрира фондацията "Kids Care", разбирайки, че единственият шанс да се спасят тези деца е извеждането им от домовете и настаняването им в приемна среда, в която да са обгърнати с любов и грижи. Деси избира една организация, с която да работи – сдружение “Съучастие” от Варна, които през 2012-а са спечелили приза за най-добър доставчик на приемна грижа.

”В Англия отдавна не съществуват такива домове, всички 60 000 изоставени деца са настанени в приемни семейства. Защо това не се случва у нас, защо още съществуват домове, които буквално убиват децата", са само част от въпросите, които водят неврокопчанката към благородната мисия.

Тя установява, че за държавата е много по-скъпо да поддържа домове, отколкото да се гледат деца в приемни семейства и решила твърдо, че си заслужава да финансира точно процеса на извеждането на изоставените малчугани и работата с приемните родители.

Ламбина сключва договор в продължение на една година да превежда на варненското сдружение по 1 200 лева месечно за заплатите на един социален работник и психолог, които да работят с децата и приемните родители.

Тази година договорът е продължен, а фондацията „Kids Care" и „Съучастие" успяват да измъкнат от институции и да настанят в приемни семейства 24 деца от новородени до 8 годишна възраст.

„Спасени от институциите" – думите не са пресилени.Направих сметка ,че за цялата година откакто спонсорираме сдружението, са ми трябвали по 600 лева на дете за намиране на семейство, въвеждането му и поддържането на контакти и наблюдения над приемните родители. 600 лева! Колко струва един живот?!”, казва пред пред сайта "Клуб Z" Десислава Ламбина.

Тя разказва още, че всички спасени 24 дечица са били с тегло под нормата и за един месец в приемните домове са наваксали килограмите и повечето други дефицити. Деси споделя и за момиченце на две годинки, което било все още без дъфкателен рефлекс, със стереотипно клатене и всички възможни дефитцити – физически и психически, които за една година след извеждането му от дома, преодоляло. Проходило и дори пеело и рецитирало.

Десислава Ламбина е на 30 години, а банката, в която работи – HSBC, е една от най-големите в света, с представителства в над 50 страни. Преди да замине за Острова, учи две години в Техническия университет, но бързо разбира, че в нашите вузове студентите прекалено много се забавляват и малко учат. В Лондон тя учи програмиране задочно и работи на рецепцията на хотел, тъй като е завършила езикова гимназия и знае добре английски.

В живота й “бързо се случват нещата”, разказват нейни близки от Гоце Делчев. На 17 години Деси срещнала голямата си любов Тодор Ламбин, гаджета били 3 години и се оженили, когато тя е на 20 години.

Три седмици след сватбата Тодор заминава за Англия, после отива и Деси. През 2007 година си купили първата къща в Лондон, а през 2012 година още една.

Постоянно при тях отсядат новопристигнали българи, на които двамата съпрузи помагат да си намерят работа, квартири и да сложат в ред в живота си.

 

Неврокопчанката Деси Ламбина, снимки: личен архив и infomreja.bg
Деси и Тодор Ламбини от Гоце Делчев
Неврокопчанката Деси Ламбина, снимки: личен архив и infomreja.bg
Майката на Деси - Катерина Янева

КОМЕНТАРИ

Hsbc15:34 - 26.11.2018
Неразбирам защо лъже хората че има образование и е менаджерска на банката ,като само попълва транзакции и праща писма.Много мои познати от хотелите които говорят добре /средно ниво английски отидоха да работят за банките и дори сега си работят от вкъщи защото съвременият живот го предоставя.Пре компютъра си водят конференциите и всичките се водят под едно заглавие менаджерска.А ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ ГОВОРИМ ,НЯМА НИКАКВО И СИ ИЗБИВА КОМПЛЕКСИ.Да съпруга и има но тя не,Тя е другата Калинка...7jk
Мария00:03 - 18.07.2014
ПР акция?! Смехория!!!! За да се възбуди интересът на хората има нужда от публичност! А такива, като теб, Антим, от злоба ще полудеят. Колкото повече има гластност, толкова повече има шанс деца в нужда да излязат от нищото. Успех!
Антим23:30 - 17.07.2014
Мирише много на ПР акция
дрен21:41 - 16.07.2014
Браво,всичко това е чудесно,но...всички тези писания ми идват в повече.Все пак постъпките продиктувани от добра воля не е нужно да се парадират!!!

FACEBOOK