Неврокопчанин си измисли в съда диагноза "нарушение на паметта", за да отърве глоба от 400 лева за неплатена застраховка

Снимка: Infomreja.bg, архив

Дело, граничещо с лъжа и комичност, бе гледано преди дни в Районния съд в Гоце Делчев по жалба на неврокопчанина Георги И. Мълчанков срещу началника на РУ-Гоце Делчев, с която той настоява съдът да отмени наложена му глоба за неплатена в срок застраховка "Гражданска отговорност". 

Магистратите обаче отказаха да отменят наказателното постановление и санкцията на Мълчанков, тъй като не взеха насериозно аргументите му за забавянето. Въпреки това намалиха от 400 на 250 лева наложената му от органите на МВР глоба.

На 19 април 2014 г. около 10:20 часа двама служители на полицията в Гоце Делчев спрели за проверка на третокласен път, водещ към общинския център, лек автомобил "Нисан", управляван от собственика му Георги Мълчанков. 

При проверката катаджиите установили, че колата е с изтекъл срок на застраховка "Гражданска отговорност", за което му съставили акт, а по-късно началникът на РУ-Гоце Делчев съставил и наказателно постановление.  

Пред съда обаче Мълчанков изненадващо заявил, че признава вината си за нарушението, но обяснил закъснението с плащането на застраховката с това, че страда от заболяване, което е довело до нарушения в паметта му. Именно затова същата сутрин, преди да бъде заловен от полицаите, уж тръгнал да плаща задължението си, но внезапно забравил.

Възраженията на жалбоподателя относно влошеното му здравословно състояние, изложени като причина за неподписване на застраховката, съдът намерил за неоснователни.

Представените по делото доказателства за заболяванията му съдът отказал да приеме за обективна пречка за своевременното сключване на "Гражданска отговорност". Магистратите не установили и данни нарушенията в паметта на Мълчанков да са с такава тежест, че да станат причина за забавеното плащане на застраховката.

Със същото впечатление в тази насока останал и съдията докладчик по делото от прекия му контакт с Мълчанков в съдебна зала.

Съдебният състав категорично отказал да приеме, че жалбоподателят в резултат на соченото заболяване е бил в невъзможност да излезе от дома си, за да сключи застраховката, при положение, че по същото време е бил в състояние да излезе и да управлява автомобила си с друга цел. 

Поради същите обстоятелства, районните магистрати в Гоце Делчев приеха, че нарушението е осъществено от субективната му страна с пряк умисъл, въпреки което прояви снизходителност инамалиха глобата по наказателното постановление на Георги Мълчанков от 400 на 250 лева. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK