Неврокопчани на нож с ЧЕЗ и ДКЕВР за високите сметки за ток

снимки: infomreja.bg

Недоволни от високите сметки за ток жители на Гоце Делчев и общината изпълниха до краен предел партерната зала на Общинския съвет, където се проведе драматичната среща с представители на ЧЕЗ, ДКЕВР и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Трудно се оказа за експертите да изнесат тривиалната си информация, която залива медиите в последно време, че виновни за високите сметки са многото почивни дни през декември, когато хората си били вкъщи и харчили повече ел.енергия. 

Тези твърдения, наречени "безпочвени оправдания", бяха категорично отхвърлени от жителите на Гоце Делчев. Съвсем по човешки, те обясниха, че приемат безусловно сметките си за ток в частта им до реално потребената енергия, но заявиха, че основният спор и недоволства идват от допълнителните пера, които са причина за двойно и тройно оскъпяване на сметките за ток.

За краткост неврокопчани ги нарекоха "пренос-превоз" и поискаха да им се обясни защо се начисляват подобни суми, по-голямата част от които са им напълно непонятни. 

"В коя държава едно домакинство гори ток за 40 лева и накрая с "пренос-превоз" плаща 150 лева. 20 години животът ми тече по един и същи начин, с нищо не се е променило потреблението на енергия в дома ми, а плащам 100 лева повече. За декември реално изразходената от мен електроенергия е 55 лева, а накрая ми вземат 156 лева. Няма сектор в икономиката, който да дава такива разходи", недоумяваха хората в залата.

Чуха се и по-остри мнения: "След като дойде конкуренцията, БТК ме молят отново да стана техен клиент, но на мен не ми трябват вече. Така трябва да стане и с ЧЕЗ. Монополът да изчезва. Ще продължим да протестираме, докато не бъдат премахнати другите разходи, които ни се начисляват извън тези, които отразяват реално изразходената енергия. Бивши и настоящи служители на енергоснабдяване и ЧЕЗ  крадат ток, а ние им плащаме кражбите. Какви заплати получавате вие, а какви са нашите заплати? Как един пенсионер ще живее, като от пенсията му от 200 лева вие му взимате 100 лева да ви покрива разходите "пренос-превоз"?".

Неврокопчани настояха за ревизия на всички електромери, за да стане ясно какви ще бъдат цените при следващото увеличение.

"Призоваваме тази чешка компания да напусне България. С тирове изнасят парите, спечелени в България, а българите умират от глад и стрес какви икономии да направят, за да си платят тока. С инвестиции, които са козметични, се опитвате да оправдаете кражбите си. България ви даде всичко наготово и от 2005 годита вие само експлоатирате, не строите и не обновявате, нямате разходи, а само прибирате печалбите. Не искаме повече ЧЕЗ!. Искаме това, което плащаме, да остава в страната ни", заявиха още недоволни неврокопчани пред експертите от дружеството. 

Сред отлично подготвените за срещата оратори бяха организаторката на протеста в Гоце Делчев - Мая Илиева, математичката Елена Тупарова, бизнесменът Георги Темелков, съветникът от ГЕРБ Ангел Тунчев, Румен Чифлигаров, местният краевед Иван Марков и Карамфила Гюрова.

Представителите на ЧЕЗ запазиха добрия тон и обясниха, че с един час е удължено работното време на служителите в клоновете им, за да могат хората да подадат своите жалби за извършване на проверки. Изразена бе готовност да бъдат проверени всички електромери на хора, които се съмняват в неправилно отчетена такса от 30 лева, която при доказване на неточности остава за сметка на ЧЕЗ и обратно - ако не се докаже нарушение, се заплаща от абоната.

Обяснено бе още, че българинът има два вида плащане на електроенергия, а именно - за снабдяване и за разпределение. Че държавата се е обвързала с дългосрочни договори с Мини Марица-изток”, че зелената енергия се оказало скъпо струващо удоволствие, наложено от ЕС като задължително условие то да бъде 16 % от цялостното потребление на електроенергията в България и че за да стопира увеличаването на цената за тока, правителството е спряло проектите за перките.

Почти всички присъстващи предоставиха за проверки декемврийските си фактури, но заявиха, че ще продължат да протестират. Представителите от Комисията за енергийно и водно регулиране не успяха да успокоят духовете в залата дори и с твърдението на Ирена Близнашка, че са дошли в Гоце Делчев да ревизират ЧЕЗ.

Въпреки това получиха кредит на доверие с уговорка резултатите от ревизията да бъдат оповестени. Обещанията обаче за решаване на проблема с високите сметки за ток, ако изобщо бъде намерен такъв, не стоплиха недоволните от Гоце Делчев и те заявиха, че още в неделя в 11 часа на площад ”Гоце Делчев” излизат отново на барикадите.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

da da20:03 - 09.02.2013
tova zakasnqlo momi4e tazi 4erna va6ka trqbva da si hodi nqma maj i tq e zlobna
Да15:12 - 08.02.2013
проверете електромерите на бившиинастоящи инкасатори ище видите колко ток крадат за наша сметка . Имат си ключове и си въртят електромерите . ДКЕВР да направи ревизии какви сметки плащат служителите наЧЕЗ и Енергото в Гоце Делчев това е крадливо племе .
GOGO14:47 - 08.02.2013
В клиентския център на Енергото работят злобни женици.Особено една стара мома-дребна и черна като въшка се гаври с търпението на хората.
чез13:50 - 08.02.2013
Не е виновен този дето яде баницата , а този дето я дава! Продадоха Енергото и си взеха комисионните. Има 20 годишни договори за изкупуване на зелена енергия по скъпи цени-естествено за наша сметка. В Енергото останаха едни смешници, без образование и възможности, дето само съскат срещу клиента. Идете в клиентски център и вижте за какво става въпрос. Стотици хора с договори и платени такси нямат ток в жилищата си . Дано България да се събуди от 600 годишния си сън!!!!!!!

FACEBOOK