Невиждано шоу за празника на Благоевград събра хиляди на пл. „Георги Измирлиев“

снимки: infomreja.bg

Невиждано 3-часово мегашоу спря дъха на хиляди хора, дошли на централния площад в Благоевград, за да отпразнуват Деня на славянската писменост и култура и празник на града - 24 май. Краят на тържествения ден се превърна в поредната перла в короната на областния център на Пиринско.

Спектакълът започна с дългоочаквания концерт на БГ Радио, на който бяха раздадени и Годишните музикални награди на медията. За пръв път в нейната история събитието се провежда извън столицата София.

Началото даде кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той изтъкна, че привилегията именно Благоевград да е домакин на музикалното събитие на годината е заслужена, а общата кандидатура на града заедно със София, Перник и Кюстендил за Европейска столица на културата е доказателство за културния потенциал на региона. „Радвам се, че звездите на българската музика са тук и могат да споделят с нас този празничен момент“, каза още д-р Камбитов.

Участие в мегаконцерта взеха най-популярните поп-изпълнители в страната. Най-новото от творчеството си представиха Лили Иванова, Васко Василев, Графа, Любо, Орлин Павлов, Мария Илиева, Богомил, Дони, неостаряващите Кирил Маричков и Иван Лечев, Миро, Стенли, Михаела Филева, Били Хлапето, Бобо, изпълнителите от Революция Z и ветераните от Б.Т.Р. бяха част от съзвездието, което озари Благоевград.

Примата на българската естрада Лили Иванова грабна наградата за „БГ концерт на годината“, а наградата за дебют, кметът Камбитов и изпълнителният директор на БГ Радио Николай Янчовичин връчиха на Михаела Филева. Цели 4 награди грабна Графа.  Той бе отличен за „Албум на годината“, „Клип на годината“. „Текст на годината“ и „Песен на годината“ за безспорния му хит „Дим да ме няма“.

За „БГ вдъхновител“ бе определена група "Тангра". Приза получи Стенли, който бе част от легендарната банда. „Дует на годината“ са Ангел и Моисей, а „Група на годината“- Б.Т.Р.

Истински фурор предизвика появата на сцената на изпълнителите от „Революция Z”, които са и актьори от едноименния сериал. Бурни овации предизвика изпълнението на една от най-добрите им песни- “Аз искам“.

Краят на концерта обаче не бе край на спектакъла. 15-минутно, спиращо дъха 3D мапинг, шоу преобрази сградата на общинска администрация. За специалните ефекти на спектакъла бяха инсталирани десетки лазери и светлинни прожектори. Многоцветни лазерни и светлинни лъчи озариха небето, а триизмерните образи ту срутваха сградата, ту я превръщаха в замък, фонтан или други въздействащи на зрителите фигури. Оживяха емблематични образи, свързани с Благоевград, а  перо изписа първите букви от българската азбука. Кулминацията на спектакъла бе мощна заря в ритъма на музика.

Дори това не бе краят на тазгодишния празник на Благоевград. След като „Многая лета“ озвучи целия център на града, дългоочакваният православен кръст над Благоевград бе тържествено осветен за радост на всички гости и жители на града. Кръстът, който се превърна в едно от най-високите съоръжения в Пиринско бе придобивката, на която благоевградчани ще могат да се любуват оттук насетне.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Снежана Стоименова22:35 - 27.05.2013
Невероятни празници и тук е мястото да оценим ролята на Христина Шопова! Браво, Хриска!ТОВА Е БЛАГОЕВГРАД! ТОВА МУ ТРЯБВА НА БЛАГОЕВГРАД - КУЛТУРА, КУЛТУРА И КУЛТУРА! Знам какво ти косва, но продължавай!
кака00:36 - 26.05.2013
концерта беше прекрасен, повече такиав трябва да има
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK