Неустоим шестцилиндров ягуар от 1955 г. спечели купата на община Струмяни

Кметът на общината Емил Илиев връчва купата на община Струмяни на собствениците на Ягуар 1955 - семейство Кръстанови. снимки: Общна Струмяни

Деветият ретро парад с над 50 автомобила и мотоциклети демонстрира красотата на ретро автомобилите за пръв път пред автоманяците в община Струмяни.

Площадите в общинския център и в село Микрево се изпълниха с невижданите досега на живо ретро возила: мотор с кош от 1950 година, BMV от 1966 Москвич 1938, Ситроен 1984, Опел Корса GT 1969, Форд от 1910 година – първият автомобил, произведен на конвейер, Рено Мона Стела от 1930, Москвич 401 от 1959 , Форд 1913 и много други, но сърцето на пуликата и на кмета грабна неустоимият бял ягуар 1955 година на Свилен Кръстанов от София, който получи купата на община Струмяни.

„Ягуарът е неустоима за мен кола", казва собственикът на уникалния модел, който е и председател на клуб „Ягуар България”. Този модел поставя световен рекорд за скорост 141,51 мили/ час като за времето си е бил най-бързият модел в света. Колата е предназначена за Англия, затова е с десен волан. Такива коли са карали най-богатите в света: петролни магнати, филмови зведи и др. В  автомобила има иновативни техники: 3 броя карборатори, които се използват само в самолетостроенето, дори Ферари не е имало такива качества, затова е печелила три поредни години от 1951 до 1953 година най-престижната награда в автомобилостроенето.”

Ягуарът не е масов модел, не са повече от 3600 в света, като тази кола е сред 5-6-те с такъв двигател. Купена е през 1960 година в САЩ и дълго време – до 2000 година е притежание само на един човек. След това за малко й се любува филмова звезда от Холивуд, а предприемачът от София е третия й стопанин. Намира я през 2006 г. от специализирана къща за ретроавтомобили в Лондон, а Ивайло Тюфекчиев от Варна я реставрира.

„Радваме се, че община Струмяни стана домакин на Деветото ретро-парти на автомобили и мотоциклети като искрено благодаря на дългогодишния ми приятел и ваш кмет Емил Илиев”, каза Андрей Андреев, председател на ретро-клуб Пирин и организатор на ралито и връчи на кмета купата на Ретро клуб „Пирин” Благоевград за добро домакинство и принос за утвърждаване на ретро парада.

На свой ред кметът на община Струмяни благодари на всички ценители на ретро автомобилите за автоспектакъла, с който зарадваха хората от общината, връчи купата на собственика на Ягуар 1955 Свилен Кръстанов и пожела този парад да бъде началото на добро сътрудничество.

Обединени от красотата на ретро автомобилите и мотоциклетите, под бурните аплодисменти на публиката, парадът на ретро клубове от Бургас, Кюстендил, София, Варна, Стара Загора, Дупница, Благоевград потегли към Сандански, но със сигурност ще се върне отново в Струмяни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK