Мащабно шествие под надслов „Искаме да караме ски в България“ премина в София с фолклорни песни

Снимки: Община Банско

Хиляди привърженици на зимните спортове се стекоха в центъра на София, за да покажат своята позиция в подкрепа на правителственото решение за промяна на Плана на управление на НП „Пирин“. Шествието стартира от ъгъла на "Витошка" и "Патриарх Евтимий" и премина в дълга колона по бул. „Дондуков“ до площад „Св. Александър Невски“.

Събитието в подкрепа на банскалии и техния кмет Георги Икономов уважиха вицепремиерът Валери Симеонов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметовете от Пиринския край, депутати от 44-то Народно събрание, продуцентът Андрей Арнаудов, състезателката по спортна стрелба Мария Гроздева със съпруга си Валери, бившите гимнастички Михаела Маевска и Христиана Тодорова, лекоатлетът Тихомир Иванов, Ути Бъчваров и много други. Фолклорни песни, традиционни български носии, усмихнати лица и разбира се, кукери, бяха част от събитието.

Кметът на Банско Георги Икономов развя българското знаме пред бившия партиен дом с думите:

„Здравейте приятели, защо сме тук?

Като Кмет на община Банско аз заявявам, че днес сме тук, за да кажем ясно, че всички ние обичаме Пирин, обичаме България и искаме да караме ски в България!

И нашата обич е истинска, за разлика от платената, булевардна любов на псевдоеколозите!

Тук сме, за да заявим нашата категорична подкрепа за развитието на зимните спортове в България.

Тук сме за да подкрепим всички онези, които развиват  туризма в България и инвестират в родната икономика.

Тук сме, за да подкрепим правителството и неговото решение за промяна на Плана за управление на Национален парк Пирин, като искам лично  да благодаря и на министър председателя г-н Бойко Борисов!

Тук сме за да опълчим категорично срещу   лъжите на псевдоеколозите по отношение на Банско и ски туризма като цяло, същите „псевдоеколози“,  които системно работят срещу развитието на България.

Приятели, само преди часове се спука и поредния пропаганден балон на зеления октопод. В специално интервю Кармену Вела – еврокомисар по околната среда, еднозначно заяви, че европейската комисия няма основание да предприеме каквито и да е действия срещу България, защото с решението си по казуса Пирин, българското правителство не е нарушило европейското законодателство.

Тук сме за да се обърнем към българското общество да не се поддава на лъжливите твърденията на псевдоеколозите!

Тук сме за да покажем, че ние гражданите на община Банско и всички, които сме родени, живеем и работим в Пирин,  сме истинските изразители на зелената идея, защото ежедневно  пазим планината като очите си. За разлика от зелените клакьори, които са виждали Пирин само на картинка

Тук сме за да подкрепим и другите зимни курорти, които трябва да се развиват и да създават качествен туристически продукт.

Тук сме за да защитим хилядите работни места в туризма,  които дават бизнес и препитание на българските граждани.

Уважаеми дами и господа ежедневно при нас постъпват писма в подкрепа на Банско – Европейският град на спорт за 2017 година и Зимна столица на Балканите.

България е с Нас!

Благодаря на всички, които сте тук!

Благодаря на спортна България и нейните ярки представители!

Благодаря на истинските екологични организации, които са с нас и ни подкрепят от самото начало -  „Екогласност“  и партия „На Зелените“,

Благодаря на София за подкрепата.

Благодаря на хората от област Благоевград, които винаги са до нас!

Благодаря на Общинските кметове от областта и от цяла България!

Благодаря на най-вече на моите съграждани, които не отстъпиха през всичките тези години и държа да ви  кажа, че се гордея  с Вас!

Да живее модерна и Европейска България“.

Събитието продължи с хепънинг пред храм-паметника "Александър Невски", където шествието прераства в концерт с участието на DJ Sprite, световния шампион по бийтбокс Skiller & Atesh и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers. Етнопевицата Елица Тодорова предизвика спонтанно хоро, а братя Пищолски и Тита завършиха партито.

Събитието бе подкрепено от скиори и сноубордисти от всички зимни центрове в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK