Неудобните въпроси за Банско. Отговаря Димитър Русков, ден преди шествието в София

Снимка: Infomreja.bg

На неудобните въпроси отговаря Димитър Русков-общински съветник в Банско, председател на сдружение „Бъдеще за Банско“. Русков успя да развенчае болезнени точки, свързани с изграждането на втория кабинков лифт в Банско.

Най-често задавания въпрос повреме на виртуалния брифинг на министъра на околната среда и водите Нено Димов беше „Кой е реалният собственик на фирмата концесионер „Юлен“ АД“?

Аз смятам, че тези питания имат съвсем друга цел и тя е да се измести центъра на основния въпрос, който е дали да се спре развитието на туризма в Банско и като цяло в страната ни. Дали да се спира развитието на планинския ски спорт. Чисто юридически няма никакви незаконни схеми, които да стоят в основата на „Юлен“.

Спекулациите за това КОЙ е собственик на фирмата се въртят около личността на Цеко Минев. Той е обвиняван, че се крие зад фирми, свързани с „Юлен“ и не само, и че е част от офшорки. Построяването на втори кабинков лифт е изцяло в полза на господин Минев, но не и на банскалии. Вярно ли е това?

Това, което знам като гражданин на Банско и като общински съветник, е, че община Банско има 12% в „Юлен“ АД. Независимо от размера на капитала, дали ще бъде намален или увеличен, община Банско винаги ще има 12%. Смятам, че косвените ползи от развитието на Банско ще бъдат от значение на целия регион, първо, и за цяла България също.

Нека уточним точно това-кои са ползите за региона? На последния протест, с който банскалии затвориха Е-79 край Симитли, кметове от почти всички общини в Пиринско и народни представители изразиха подкрепа с присъствието си към каузата на протеста. Това до сега не се беше случвало в Благоевградско-една идея да обедини кметове и депутати с различни политически виждания. Какво обаче например Благоевград, Симитли, Струмяни „печелят“ от построяването на лифта?

В Благоевград, както Вие дадохте пример, има фирми, които се занимават с търговия, с производство на всякакъв вид продукти като започнете от хляб и завършите с прожинки, болтчета. Всичко това се купува и се влага в Банско. Редица стоки се продават на пазара в Банско.С увеличаване на туристическия поток и качествата на туризма, се увеличава и потреблението.

Бяха показани есемеси, които се изпращат на банскалии, чийто текст приканва хората да подкрепят протеста. Тези есемеси бяха показани в медийното пространство като „подсещане“ или по-скоро „заплаха“, че на протеста не се присъства по желание, а по задължение. Включително беше изказано мнение, че всички,които работят в „Юлен“, са длъжни да протестират иначе ще бъдат съкратени. Каква е „историята“ на тези есемеси?

Благодаря Ви за този въпрос! Става въпрос за следното: Ние като неправителствена организация („Бъдеще за община Банско“) имаме определена група членове. Наша е и така да се каже техническата част по организацията на протестите. НО! Нас ни подкрепят Сдружението на хотелиерите в България, неправителствената организация „Спортен клуб на ветераните-Банско“, спортни клубове, и разбира се политическите партии. Аз съм член на Ветеранския клуб, който е един от най-големите клубове, над 500 човека има като членове. Нали разбирате, че не е лесно да се уведомява всеки един поотделно. Затова Ветеранският клуб има договор с фирма, която за всяко мероприятие уведомява многото членове. Това е традиция и се прави вече четвърта година. Говорим за един вид информационна система, а не манипулация. Трябва да подчертая, че относно шествието на 11.1., което ще правим в София, същата тази фирма, която изпраща есемесите, на която ние плащаме разбира се, е отказала да изпрати есемеси на членовете на Ветеранския клуб. Все още не разбирам защо е така. Съвсем нормално е да има такава система и да си уведомяваме членовете. А който има възможност и желание –присъства на мероприятие.

Можем ли тогава да отречем всякакъв вид тези, че работещите в „Юлен“ са задължавани било чрез есемеси, било устно, да присъстват на протестите?

Във Ветеранския клуб, може би 1%, даже и по-малко, са хората, които работят в „Юлен“. Другите членове не са свързани икономически с „Юлен“ АД. Това е абсолютна измислица!

Многократно се заговори за това какво означава „спортни съоръжения“, които са заложени в план проекта за изграждането на втората кабинка. Министър Димов уточни също така, че категорично строителство на хотели няма да има в територията, където ще бъде изградена кабинката. Нека още един път отговорим на въпроса какво ще се строи заедно с кабинковия лифт?

Според плана на управление на Парк  „Пирин“ се говори за спортни съоръжения, но никъде не се говори за хотелска част. Това е абсурдно! Не познавам банскалия или който и да е здраво мислещ човек, който да позволи да бъдат строени хотели. Законът не го позволява-първо, и второ-обществото нито иска, нито има интерес от строежа на хотели. Що се отнася за построяването на заведения в територията на пистите, то и сега има такива временни търговски обекти-шатри. Те се откриват през сезона на площ от 20 кв. м. Там можеш да си купиш кафе, чай, сандвич. Това са временни обекти, от които не знам дали ще има нужда в бъдеще, но пак подчертавам-те са временни! Разгъват се и прибират в рамките на ден!

Защо според Вас продължават протестите на Зелените?

Има една огромна подробност. Една много голяма част от българското население е екологично и зелено мислеща, ако може така да кажем. Аз смея да твърдя, че почти всички банскалии попадат в тази категория. Има една малка група, която е окупирала върховете на зелените организации. Те имат лични интереси, това е моето мнение. И манипулират обществото и всички екологично мислещи хора с неверни твърдения. Ако проследим парите, тези хора са платени от швейцарски организации, които нямат интерес да се строи в Банско.

Тези интереси, за които говорите, са свързани с финансова изгода?

Аз така мисля, да!

Какво се очаква да се случи на 11. януари в София?

Тази проява не е протест, а шествие, което е в подкрепа на решението на Правителството от 28.12.2017. Надсловът на това шествие е „Аз искам да карам ски в България!“. Ще ни подкрепят много наши приятели от Сапарева баня, Боровец, Пампорово, София. Ще преминем през ул. „Витошка“ и ще имаме малък концерт пред храм-паметник „Ал. Невски“. Искаме да покажем, че хората, които искат да карат ски в България не са толкова малко.

Последният въпрос е свързан точно с тази подкрепа, за която говорите. Самият кмет на Банско-господин Икономов, благодари за подкрепата, която изразиха множество големи имена, сред които Сани Жекова, Христо Стоичков. Отново се спекулира с това и беше казано, че всички тези звезди имат апартаменти в Банско и затова казват „Да!“ на втория лифт.

Нека да спрем да отговаряме на подобни клевети, защото надали някой може да накара Христо Стоичков да говори за или против нещо, защото той има апартамент в Банско!

 

Снимка: Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Мария21:55 - 09.01.2018
Много сме! Единни сме! Силни сме и ще имаме втора кабина!
Карък16:02 - 09.01.2018
Абсолютни лъжи.Задължително присъствие за служители на Юлен и общински служители.
Киро15:37 - 09.01.2018
С вас сме! Поминъкът на целия регион зависи от това, а тук някакви хора емнаха нещата, за да вършат подмолна политика!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK