"Розите на България" гостуваха и в Гоце Делчев

Снимки: Трето ОУ "Братя Миладинови"

По предложение на Трето ОУ "Братя Миладинови" в Гоце Делчев стартира Националната инициатива "Розите на България".

Учебното заведение предложи на всички училища в града и на всички жители на Гоце Делчев да направят общо хоро.

Инициативата „Розите на България“ се състоя в 12:00 часа днес на централния градски площад „Гоце Делчев“, като идеята бе всеки участник, който има възможност, да бъде облечен в българска национална носия.

Част от учениците на Трето ОУ, облечени в национални носии, заедно със свои учители изиграха кръшно българско хоро на площада в Гоце Делчев.

Община Гоце Делчев подкрепи „Розите на България“. Към инициативата на Трето ОУ се включиха ПМГ „Яне Сандански", както и много граждани.

Министерството на образованието и науката, на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, организира инициативата „Розите на България“, съвместно с българските общности зад граница и в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства по места, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. 

Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., която е определена за Европейска година на културното наследство, предоставя изключителна възможност за представяне на българските училища в страната и чужбина, на българския език, българските културни традиции и ценности.

Целта на инициативата е деца, учители, родители и всички съпричастни, да изпълняват едно и също българско хоро. За инициативата е избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която ще танцуват навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK