Унгария ще легализира официални документи от Тайван за България

Снимка: Infomreja.bg

Правителството утвърди подписания през февруари т. г. договор между българското Министерство на външните работи и Министерството на външните работи и търговията на Унгария за сътрудничество в легализирането на документи. Договорът предвижда унгарският търговски офис в Тайпе да легализира документи, издадени в Тайван и предназначени за ползване в България.

България неотклонно се придържа към принципа за „един Китай“, признава Тайван като неделима част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе. Това налага определени ограничения във връзките с Тайван, в т.ч. и по отношение на легализирането на тайвански документи.

Към настоящия момент, за да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, издадените от тайванските власти документи на български граждани следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Тайван, след това да бъдат заверени от Представителството на Тайван в Гърция, а подписът и заверките на тайванското представителство в Атина да се заверят и от консулската служба на България в гръцката столица.

Влизането в сила на договора между България и Унгария значително ще улесни българските граждани и ще стимулира установяването и развитието на бизнес контакти с тайвански граждани, без да противоречи на принципа за признаване на „един Китай“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK