Нестандартният Здравко Анев откри нестандартно изложбата си „Портрети“

снимки: infomreja.bg

След като първо я показа у дома си пред най-близки приятели-интелектуалци, художникът Здравко Анев подреди своята нова самостоятелна изложба „Портрети“ във Възрожденското училище. Столовете в залата бяха надредени „наопаки“, като своеобразен знак, че към картините всеки може да има своята гледна точка, а ако желае, може и да им обърне гръб. В отриването се включиха режисьорът Душко Добрев, който чете стихове от литературната класика, и Биляна Попова, която пък избра да се впише в арт атмосферата със свои поетични творби. Техните изпълнения бяха миксирани с импровизации на пиано  от самия художник.

Искам много години напред да откривам твои изложби, каза Душко Добрев, на което авторът репликира с усмивка, че би искал и да продава това, което рисува. Всеизвестно е, че – както всичко друго, и пазарът на произведения на изкуството се комерсиализира  и доколкото някой изобщо купува картини, изборът е върху по-четивни сюжети, докато дръзките експерименти си остават само за изложбите.

Здравко Анев е сред най-ярките и нестандартни имена в съвременния кюстендилски арт живот, платната му са колкото смели, толкова и талантливи и заредени с провокативни послания – като него самия. Но макар да е емблематичен и особено продуктивен творчески, художникът живее в бедност – с военноинвалидната си пенсия и минималната заплата, която съпругата му Христина – агроном по образование, получава като чистачка в детска ясла.

 

КОМЕНТАРИ

Още един приятел20:28 - 05.09.2011
Здравко, възхищавам се на твоя талант, на силата на духа ти, на прозренията, които се опитваш да предадеш и на безпросветната маса.Изложбата е едно страхотно събитие! Надявам се да я видят повече хора и "великите " ти колеги да спрат да са снизходителни към явлението, което си ти. Успехи, Здравко!И много картини, ценители и...купувачи.
Приятел12:22 - 05.09.2011
Христина е едно безценно съкровище! Здравко, дръж я здраво и нежно тази жена - това, освен таланта ти, ти е един от големите дарове от Бога!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK