Нестандартен час на класа под мотото „Да бъдем силни без насилие" проведоха в СОУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Снимки: СОУ "Никола Вацпаров" - Хаджидимово

Нестандартен час на класа под надслов „Да бъдем силни без насилие" проведоха днес в СОУ "Никола Вацпаров" в Хаджидимово, в който участваха деветокласници от класа на преподавателката Заприна Глушкова. 

На открития урок присъстваха директорката на гимназията Мариана Боянинина, главен учител Галя Петрелийска, председателят на Методическото обединение на класните ръководители Мариана Гочева и всички ученици от 9 до 12 клас.

Идеята на урока ”Да бъдем силни без насилие" бе теоретично да се изяснят явленията на агресията сред подрастващото поколение; да се достигне до промяна в мисленето и поведението, като на тази база всеки ученик да си подбере индивидуални механизми - умения и нагласи, за недопускане и противопоставяне на насилието в междуличностните си отношения; да се формира или разшири диапазона от социални умения у подрастващите за справяне със социалния феномен насилие. 

"Предварително бе направена анонимна анкета с учениците за агресията в училище, вкъщи, на улицата. Резултатите бяха обобщени, анализирани и се използваха в този час. Участниците отговаряха и на въпроси, които са от съществено значение за по-нататъшната работа. На това занятие се разглеждаха и видовете агресия – в къщи, на улицата, в училище", коментира учителката организатор Заприна Глушкова. 

С интересна презентация по време на открития урок на учениците бе изложена полезна и любопитна информация за същността на насилието и агресията, техните видове, профила на насилника и жертвата, както и специфична характеристика на проявите на насилие при момичетата и момчетата. Учениците показаха отлични умения за възприемане на информацията и дадоха правилни отговори на поставените казуси.

В обсъждането на сериозната и важна тема за реалната и фактическата действителност участие взе и директорът на гимназията Мариана Боянина, която отбеза, че превенцията на насилието и агресията в училище е необходима мярка, за да сме сигурни, че СОУ „Никола Вапцаров“ ще продължи да бъде училище, в което насилието и агресията не са познати, че всички учители имат отговорността не само да обучават учениците, но и да възпитават личности с изградена стойностна ценностна система.

Откритият урок в училището в Хаджидимиво бе полезен за всички – ученици и учители, които за пореден път си подадоха ръка. Класният ръководител на деветокласниците Заприна Глушкова благодари на всички за участието и ги призова да се включат в кампанията „Не затваряй очи!“, чийто старт тя официялно обяви днес.

Глушкова бе категорична, че като едно голямо семейство учителите от СОУ "Никола Вапцаров" – Хаджидимово и родителите на учениците ще продължават заедно да възпитават децата, защото за агресивното поведение на подрастващите отговорност носят всички те. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK