Започва благоустрояването на централния площад в Благоевград, кметът Камбитов направи първа копка

Снимки: Община Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително-монтажните дейности по проект „Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето“, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация – Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел „Ален мак“.

Строителството е част от проекта „Благоустрояване на градска среда“, а стойността му е 5 462 423.98 лв. Заедно с кмета участие в церемонията взе и Мариела Латинова, която днес е в ролята на кмет за един ден. Градоначалникът се обърна към строителите и гражданите с ясна заявка, че визията на площадното пространство ще се запази.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символичната копка в района на фонтаните пред сградата на Община Благоевград.

Проектът включва първото цялостно обновяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада ще бъде запазено в оригиналния му вид, като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори.

Проектът стартира на 18 ноември 2016 г. със сключения между Община Благоевград и Управляващия орган на ОПРР Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Общата му стойност възлиза на 13 177 504.12 лв.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани още 3 обекта. Ще бъде благоустроена ул. „Марица” в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов", ще бъде изградена велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски”, ул. „Даме Груев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Св. Св. Кирил и Методий” – до хотел „Ален мак” и от ул. „Марица” до ул. „Иван Михайлов“.

Предстои и благоустрояване на IV микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски”. Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. „Ветрен”, ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK