Министър Димов: Няма превишение на нормите на тежки метали във водите на река Драговищица

Снимка: МОСВ

Няма превишение на нормите на тежки метали във водите на река Драговищица. Това каза днес министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг, на който заедно с кмета на Община Кюстендил Петър Паунов представи информация за състоянието на трансграничната река Драговищица, приток на река Струма.

„Последните данни от замерванията в българския участък от 15. декември показват, че няма превишения на нормите. Проследени са показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид. Правени са и две извънредни замервания – на нивата на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите. На практика от 2016 г. всеки месец се правят замервания на над 59 показателя за замърсявания на водите в реката и до момента в българския участък няма превишения“, заяви министър Димов.

Той подчерта, че българската страна следи ситуацията и това, което става с нашите сънародници в Западните покрайнини.

По-рано днес министър Димов и кметът Паунов са информирали министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията в района на река Драговищица.

Министър Нено Димов обясни, че става дума за проект за пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди, за който българската страна е била уведомена от сръбската на 22. август 2016 г. Още през октомври същата година България е поискала да бъде включена в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст, но не е получила отговор от сръбската страна.

Нено Димов добави, че Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст дава възможност при изграждане на пилотни инсталации, до 2 години да не се прави подобна процедура.

„След като през октомври 2018 г. този срок изтече, изпратихме две писма. Първото е до колегата в Министерството на околната среда на Сърбия с искане за информация за напредъка на проекта и документация за него – това е инициираща стъпка за участието ни в по-нататъшните процедури. Второто писмо е официалната нота чрез МВнР с искане за информация за качеството на водите на сръбска територия и за разрешението за осъществяваните дейности“, каза още министър Димов. Той добави, че и двете писма са получени и се очаква отговор в началото на следващата година.

„Успоредно с тези мерки сме в непрекъснат контакт с европейския народен представител Ангел Джамбазски, който постави въпроса на европейско ниво и беше сезиран комисарят по околна среда Кармену Вела“, съобщи министърът. От своя страна Кармену Вела е поел ангажимент да постави въпроса пред сръбската страна от името на ЕС през март 2019 г., когато ще се проведе политически дебат ЕС – Сърбия.

Министър Димов заяви категорично, че са предприети всички възможни мерки и от гледна точка на българския участък няма основание за притеснения. Въпреки това МОСВ продължава да следи ситуацията чрез Басейнова дирекция в комуникация с местната власт.

„До този момент нямаме основание за притеснение. Всички компетентни органи са запознати, всички представители на местната власт в региона работят, информиран е и консулът на България в Ниш Едвин Сугарев, работим съвместно с неправителствения сектор. Отговорите от сръбска страна очакваме да доведат до спазване на всички екологични норми, включително необходимостта от пречиствателно съоръжение“, каза и кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, само преди 2 дни около 60 човека излязоха на екологичен протест пред сградата на Община Босилеград. Всички те се обявиха против замърсяването на река Драговищица от мините „Караманица“ и „Благодат“.

„Целта на недоволството ни е да се информира обществеността за опасността, която тегне над Босилеград. Рудодобивът обрича на сигурна гибел десетки хора. В последните две-три години чувствително се увеличават онкологичните заболявания сред българите в Западните покрайнини. Присъствието на олово в питейната вода разви и депресивни състояния в голяма част от хората. Зачестиха и самоубийствата през последните месеци“, обявиха тогава протестиращите босилеградчани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK