Президентите на България и Италия се срещнаха в Рига

Снимка: Президентство

Държавите по външните граници на Европейския съюз като България и Италия се нуждаят от солидарност и активна подкрепа от страна на своите партньори по отношение на миграцията. Тази позиция споделиха на среща в Рига президентите Румен Радев и Серджо Матарела. Двамата бяха единодушни, че  без общ европейски подход този проблем ще продължи да разделя държавите от ЕС.   

България и Италия имат отлично сътрудничество и ще продължат да разширяват партньорството си в сферата на отбраната и сигурността, беше позицията на двамата президенти. Откроен беше и приносът на Италия за модернизацията на българските въоръжени сили.

Серджо Матарела прие поканата на Румен Радев да посети страната ни за откриването на културно-информационен център на Италия в България, стана ясно на срещата. Активното сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата създава възможност за много по-активен обмен на студенти и е пример за увеличаващия се взаимен интерес към културите на двете държави.

„Много млади българи избират да получат висшето си образование и да работят в Италия, като впоследствие тяхната експертиза се влага в развитието на връзките между бизнеса и насърчава културния обмен. Те са истинският потенциал за последващото развитие на връзките между България и Италия“, подчерта Румен Радев. Подчертано беше и значението на активния двустранен икономически обмен, който се равнява на 4 млрд. евро  и също дава своя принос за изграждането на близките и приятелски отношения между България и Италия. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK