Приложение на Закона за управление на отпадъците в община Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Мнението на еколога Димитър Палков

С всеки изминал ден проблемите за опазване на околната среда се открояват с все по-голяма острота. Основен сред тях е този за отпадъците.  Има ли в Гоце Делчев  условия за правилното им изхвърляне и съобразяваме ли се ние, гражданите,  с правилата? С тези въпроси се обърнахме към Димитър Палков – специалист „Екология“ в община Гоце Делчев. Ето неговият отговор:

„Условия в общината има, но много хора ги пренебрегват. Например при ремонт на жилища, особено в по-отдалечените населени места, те изхвърлят отпадъци от бетон, тухли, керемиди, плочки, стъкла, гипс и така нататък в контейнерите за битови отпадъци, което  е неблагоприятно както за сметосъбиращите машини, така  и за контейнерите. Освен това смесването на битови със строителни отпадъци води до депониране на последните в клетка 2 на депото, предназначена само за битови отпадъци, поради което тя често се запръстява.

Още по-лошият вариант е изхвърлянето на строителните отпадъци сред природата, например покрай реки или в гора. Както знаем, те не са биоразградими и ще останат завинаги там.

Съгласно Закона за управление на отпадъците и комплексното разрешително на общината, строителните отпадъци трябва да се рециклират и да се използват отново за строителство. Таксата за депониране на 1 тон строителни отпадъци е 57 лева, но ако физическо лице закара със собствен превоз  до депото до 3 тона такива отпадъци, тя е само 1,50 лева на тон. Останалата сума се покрива от община Гоце Делчев.

Другият вариант е да се използват услугите на фирма, която осигурява контейнер за строителни отпадъци срещу  заплащане за наем и транспорт.

Голям проблем е и изхвърлянето на битови отпадъци в съдовете за разделно събиране. Много често граждани изхвърлят торби с битови отпадъци в жълтите контейнери, които са за хартия, пластмаса и метал. Тази практика е изключително вредна. Така се осуетява бъдещото рециклиране, защото при намокряне хартията и картонът не са годни за обработка.

Населението на община Гоце Делчев е снабдено 100 % с контейнери за битови отпадъци, които редовно се извозват, и няма причина хората да постъпват по този начин.

Съществува и обратният проблем – изхвърляне на рециклируеми отпадъци в съдове за битови отпадъци. Не са редки случаите, когато виждаме в сивите контейнери или върху тях  големи картонени кашони, а само на метър-два са контейнерите за разделно събиране. Така недобросъвестните граждани не помагат за развитие на кръговата икономика, която предполага намаляване на отпадъците до минимум, както и повторното им използване.

Съгласно Европейското законодателство, до 2025 година сме задължени да рециклираме поне 55 % от битовите отпадъци. До 2030 година този процент трябва да нарасне на 60, а до 2035 – на 65. За сравнение – през 2016 година в България са рециклирани 32 % от отпадъците.

Ще направя едно уточнение. Жълтите и зелените контейнери са за ползване само от физически лица. Ако фирма генерира по-голям обем отпадъци, които се рециклират, трябва да се обърне към специализирана фирма за тяхното приемане, извозване и предаване за по-нататъшно третиране. На територията на община Гоце Делчев има няколко фирми, които извършват тази услуга безвъзмездно. Ако на някого му трябва контакт с такава фирма, може да се обърне нас, за да му помогнем.

Не на последно място по значимост на проблема е изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци в съдовете за битови отпадъци – матраци, мебели и т. н. Тези излезли от употреба вещи трябва да бъдат оставяни до сивите контейнери, но само в деня, в който ще бъдат извозени, а това от следващата седмица ще става всеки четвъртък от 8 до 11 часа. Така улиците ще бъдат по-чисти и приветливи.

Що се отнася до ненужните печки и хладилници, те не са едрогабаритни отпадъци, а електронно и електрическо оборудване, което не се оставя до контейнера за смет, а се извозва от специализирана фирма. Община Гоце Делчев има сключен договор с такава фирма и всеки, който има нужда от съдействие, може да се обърне към нас.

Накрая искам да отправя покана към всички жители на общината - на 14-и септември да се включат в кампанията „Да изчистим България заедно!“ Поле за работа има – измитане пред къщите и блоковете, облагородяване на зелените площи в междублоковите пространства,  подкастряне на  храстите…

Общината ще предостави безплатно полиетиленови чували и ръкавици. При нужда всеки може да ни потърси за съдействие.

Нека общината ни да стане още по-красива и приветлива!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK