Недопуснаха паметна плоча с имената на загинали преди повече от 100 години българи да мине през ГКПП - Рибарци

Снимка: ГЛАС ПРЕСС

Oт организацията на Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини алармираха, че паметна плоча с имената на десетки загинали преди повече от 100 години българи, изработена в България и която е трябвало да бъде доставена и монтирана в Босилеград, не е била допусната да мине през ГКПП-Рибарци от сръбските митнически служители.

По думите на представители на Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини, документите за транспортирането й са били изрядни и причините да бъде спряна са тенденциозни. 

Това е втори случай, когато паметна плоча с имената на убити при клане на сръбско паравоенно подразделение /чета/ наши сънародници в Биселградско, не може да бъде транспортирана до сръбския град.

Миналата година на 15. май, когато бяха отбелязани 100 г. от трагичните събития, при откриването на паметния знак местната полиция я конфискува без обяснения.

Въпреки настояванията на сънародниците ни тя да им бъде предоставена и сложена на определоното място в Босилеград  - това така и не се случи. Затова е поръчана втора плоча, финансирана от кюстендилсик адвокат. Но уви и тя минава през доста перипетии. 

За случилото се е уведомен генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев. По информация на митничари от ГКПП-Олтоманция паметната плоча е на сръбския пункт Рибарци, на тяхна територия, докато се изясни случаят с транспортирането й в Босилеград.

Сънародници казаха, че ще се търсят контакти с посолството на България в Белград за решаване на ситуацията и на порединя случай със спряна на границата паметна композиция.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK