С награди и красиви рисунки приключи публичната лекция в Белица

Снимка: Община Белица

Темата за младите хора е една от насоките на Българското председателство, затова те са важна част в проекта на община Белица и читалището.

С предвидената публична дискусия на тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева, директор на „Европейски информационен център Europe Direct” – Благоевград, и изложба от детски рисунки, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС, приключи проектът на община Белица в партньорство с читалище „Георги Тодоров - 1885“: „ Община Белица – Посланик на малките планински общини в ЕС в годината на БПСЕС 2018 в "Зимен празник Белица - Семково 2018".

Целта на ученическия конкурс за рисунка с тема „Моята Европа“ бе да стимулира детската фантазия и творчество и да провокира интереса на участниците към годината на българското председателство.

В творчеството си 48 талантливи деца на община Белица успяха да изразят своето мнение и разбиране за Европейския съюз, за българските приоритети и за председателството.

В проведения конкурс участваха 23 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Белица, от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Краище – 12 ученици, и ОУ „ П. К. Яворов, с. Горно Краище - 13 ученици. 

Жури в състав: Крум Попов - ст. експерт „Хуманитарни дейности“ в Община Белица, Кямил Джамал – художник и служител в Общинска администрация- Белица, и Иван Попов – представител на читалището и художник, класираха на първите три места рисунките на: Медия Джембазка – 8. клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – I място, Мериам Абдуррахман – 6. клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ на II място и Йордаонка Чонкова – 7. клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - III място.

От ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ - с. Краище, на I място е Самира Шехова – 5. клас, на II място Асие Йълдъс – 5. клас, и на III място Самирка Дунгьова – 5. клас.

От ОУ „ П.К.Яворов“ с. Горно Краище на I място е рисунката на Ава Айредин от 6. клас, на II място - Найме Бекир в 7. клас, и III на място - Рашиде Мехмед в 6. клас.

Наградите бяха осигурени от Община Белица, издателство "Просвета" Благоевград и "Europe Direct” - Благоевград, и връчени от зам.- кмета на община Белица, Красимира Мавродиева, от "Europe Direct”, Красимира Хаджикосева, и Мая Падарева - секретар на читалището.

Дискусията под формата на лекция на тема „Бялата книга за бъдещето на Европа” с лектор Красимира Хаджикосева от „Европейски информационен център Europe Direct” – Благоевград, имаше за цел да повиши информираността на подрастващите и да създаде позитивно отношение към ЕС, ангажиментите и ползите за страната ни като държава – член на Съюза. 

В Бялата книга, са посочени възможни пътища за бъдещето на Европа, сподели лекторката. Изправени сме пред множество предизвикателства, като се започне от глобализацията и се стигне до въздействието на новите технологии върху обществото и работните места, до опасенията във връзка със сигурността, сподели пред учители, ученици, общински служители и граждани на Белица, Хаджикосева. Затова в "Бялата книга" се предлагат пет сценария за развитието на Съюза в зависимост от избора, който ще направим и всички ние имаме думата, защото бъдещето на Европа е в нашите собствени ръце.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK