Община Белица дава шанс за активен живот на хората с увреждания и техните семейства

Снимки: Община Белица

Днес по обяд кметът на Белица Радослав Ревански подписа договор с Министерството на труда и социалната политика за одобрения проект на общината „Шанс за активен живот” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.

„Чувствам се  изключително доволен, че с този проект ще имаме възможност да включим 50 лица от общината. 25 безработни лица, полагащи грижи за зависими членове от семейството си, и 25 трудоустроени", с радост сподели кметът на община Белица.

Размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 368 899 лв.

Проектът „Шанс за активен и независим живот" е насочен към предоставяне на мобилна интегрирана социална услуга на хора с увреждания и техните семейства, която ще подобри качеството на живот и на достъп до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания, насочени към преодоляване на последиците от социално изключване и бедността.

Проектът ще даде възможност за връщане на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за тях.

Предвижда се обучение за придобиване на професионална квалификация по първа степен и последваща заетост на 25 безработни лица, полагащи грижи за зависими членове от семейството си.

Една от основните  дейности  е организиране и провеждане на арт  дейности с терапевтична  насоченост  за  хора с увреждания,   фокусирана  върху стимулиране на творчеството и самоизявата на тези лица с цел да се привлече интереса и да се мотивира амбицията за себеизява и личностно израстване на най-уязвимата част от обществото, а именно хората със специални потребности.

Проектът ще спомогне за подобряване достъпа до заетост и преодоляване на бедността и социалното изключване чрез предоставяне на мобилна интегрирана социална услуга и разкриване на нови работни места.

"В проекта сме предвидили и реализиране на дейности за мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда и създаване на умения за независим живот както на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, така и на лицата с увреждания, които ще подобрят качеството им на живот", сподели още Радослав Ревански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK