Не трябва да се мисли само за магистралите, а и за „пътищата” на младите хора

Александрина Андреева - президент на студентското правителство на Правно-историческия факултет на ЮЗУ, снимка: infomreja.bg

Александрина Андреева е първата дама, избрана за президент на студентското правителство на Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". Тя заема поста само от месец и половина, но вече е пълна с идеи за бъдещи проекти на студентската структура. Александрина е на 20 години. Родена е в Севлиево. В момента е втори курс по специалността "Публична администрация".

 

С какви чувства поемаш поста президент на студентското правителство на Правно-историческия факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски”?

 

За един студент, който познава тази структура е истинска чест да заема такъв пост. Това е уникална по себе си структура, която буквално възпитава лидери и качествени кадри по различните специалности. Трудно ще е с думи да се опише огромното вълнение, когато поех тази позиция. Приемам я с огромна отговорност. Най-важното, към което се е стремяла и продължава да се стреми нашата организация, е да защитава правата на студентите и да подобрява студентския живот в университета. Аз също ще работя в тази посока.

 

Какви цели и предизвикателства поставяш пред себе си?

 

Както и досега, правителството продължава да поддържа екип от млади и амбициозни хора. Главното, към което се стремя е да продължавам да мотивирам всички онези креативни хора, участващи в организацията. Освен това искам връзката със студентите да бъде още по-засилена. Да знаят, че когато има нередности, винаги могат да се обръщат към нас. Подготвили сме множество проекти, полезни както за студентите, така интересни и за обществото. Предизвикателствата ни съпътстват постоянно, но точно така успяваме да се изградим като личности.

 

Какви проблеми най-често ти се налага да решаваш като президент на студентското правителство?

 

В обкръжението ми е пълно с качествени кадри, които улесняват и подобряват работата в правителството. Моята работа е да ги координирам. Когато изникне нещо спешно, да реагирам навреме и по правилния начин.

 

Лесно или трудно е да си на такъв пост? Откриваш ли прилики с политическото правителство?

 

Не бих казала, че е лесно да си на  такъв пост. Може би това е приликата с политическото правителство, едва ли и на тях им е лесно. Но при нас нещата са малко по-различни. Ние залагаме на обратната връзка между хората, стараем се да работим единствено и само за тях, даваме възможност на всеки да се изяви с това, в което е добър.

 

Имаш ли любим политик, от когото черпиш примери за подражание?

 

Нямам любим политик и подражание не бих черпила от никой от тях. По скоро се възхищавам на вече доказали се хора, смея да твърдя, че има такива и от предишните кабинети на правителството. Всеки, който е на висш държавен пост, трябва да има индивидуален характер, да има съзнанието да управлява, а не след като бъде избран, да се мисли за „помазан” и да забрави от къде е дошъл и обещанията, които е дал.

 

Защо младите хора у нас предпочитат да търсят реализация в чужбина?

 

Голяма част от младите хора в България са в депресия. Те са притеснени от случващото се в страната. Не знаят дали ще има сигурно за тях бъдеще, дали ще им бъде осигурено това, което всяко правителство обещава с постъпването на новия си мандат. Реализацията в България се осъществява, ако имаш късмет да попаднеш на правилния екип от хора. Не трябва да се строят единствено магистрали, трябва от време на време да се мисли и за „пътищата” на младите хора. Много от тях са наистина способни, а няма къде да го покажат. Тази ситуация ще продължава да съществува, докато някой не реши да направи нещо за младите, защото на тях не им трябват думи, трябва им действие и стимул, за да има за какво да останат в страната.

 

Оптимист ли си за България? Смяташ ли, че ситуацията у нас ще се промени в положителна посока?

 

Вярата у хората относно политиците отдавна я няма. Те са разочаровани и вече не очакват нищо. Но колкото и наивно да звучи, съм оптимист. Смятам, че в даден момент ще изплуваме нагоре и ще станем наистина силна и способна държава в очите на народа.

 

Виждаш ли себе си в бъдеще в ролята на политик?

 

Труден въпрос, никой не знае какво му предстои. Но да, виждам се като политик и ако това се случи един ден, първото, за което ще се хвана, ще бъде образованието в България. Тъй като съм била на мястото на българския студент, ще имам голямата мотивация да направя някоя реформа, за да подобря студентския живот в България. Не знам дали ако съм на такъв пост ще успея да се преборя с всички неуредици, но със сигурност ще имам какво да покажа и ще давам на младите хора възможност да изказват вижданията си за случващото се.

 

Какво искаш да кажеш на днешните управници?

 

Нека да не се самозабравят, все пак ги е избрал народът. Да дават повече възможности на младите хора в България, ще бъдат изненадани на какво са способни, за да постигнат дадената цел. Знам, че не е лесно да бъдеш на ръководен пост, макар и да се говори точно обратното. Може би това твърдение никога няма се промени. Но ако поне малко политиците се вслушваха в думите на народа, щеше да им е по-лесно.

 

Има ли лидери днес у нас?

 

Има лидери, за жалост повечето от тях „спят”, други смятат, че я няма каузата, за която да се борят, трети пък ще кажат,че го няма полето за изява. И аз започвам да се чудя вече, но въпреки това, смятам, че ги има. Може би мотивацията им не е толкова голяма, или пък изчакват подходящия момент за да изпъкнат. Но именно те са хората, които трябва да ни подтикват към желаната цел.

 

КОМЕНТАРИ

:) friend21:47 - 06.12.2012
Хубаво е, че момичето е амбицирано, макар и да не е осъзнала съвсем по-дълбоките работи. Социалистите са тези, които чакат държавата да им намира работа и пътища, демократично мислещите хора инвестират в себе си, реализират се сами и т.н.и когато някой в държавата оправя пътищата, за да премахне изолираността, те осъзнават, че инвестицията в пътища е инвестиция в тях самите и тяхното бъдеще в родината им. Не е трудно да направи човек връзката! :)
Анко06:56 - 29.11.2012
Не мога да разбера защо новопостроените магистрали са трън в очите на българина? Ако сте малко по-добре запознати, ще разберете, че парите от ЕС са отпуснати целево, ако не се правят пътища, те не могат да се ползват за други цели! Смешниците от предишните правителства не можаха да усвоят куп пари по Европейски проекти и трябваше да бъдат върнати. Само не ми развивайте теорията, че няма какво да ядем, а правим магистрали! Навремето, когато проф. Чирков развиваше модерната сърдечна хирургия в България, направи клиника и обучи специалисти в най-добрите световни центрове, пак имаше скептици, които ревнаха: защо й е на бедна България медицина на световно ниво? Скептици винаги е имало и ще има. Е, време е да хвърлим цървулите, да изоставим в миналото робския манталитет и да заемем достойно място в света!
ОРФЕО04:37 - 29.11.2012
Помияри, стига сте писали глупости тук! Ако поне малко се замислите за думите на девойчето и темите в интервюто може ви проблесне нещо нормално в кратуните. Не е лесно да превъзмогне човек простотията си, но пробвайте- за добро е!
Hasan19:04 - 28.11.2012
BRAVO ;)

FACEBOOK