Не тютюн, а парчета от листа започнаха да прибират от очуканите от градушката ниви в Абланица

Снимки: Читатели на ИНФОМРЕЖА

Тютюнопроизводителите от Абланица започнаха да берат тютюна, очукан от голямата градушка, паднала в селото преди по-малко от месец. 

"Не тютюн, а боклук прибираме от нивите. Листата, които берем, са наранени и болни, много от тях изхвърляме и прибираме що-годе здравите, качеството на които след като изсъхнат ще е много ниско. Надяваме се по-горните и нови листа по корените и колтуците да са по-здрави и с по-добро качество, та да изкараме някакви пари тази година", коментират тютюнопроизводителите от хаджидимовското село.

Те твърдят, че макар и да е минало време от бедствието, тютюнът и всички останали посеви продължават да боледуват. Много от унищожените площи със зеленчуци и други насаждения те са засели и се надяват при хубаво време, макар и по-късно, да отгледат втората реколта. 

В Абланица почти няма застраховани реколти, затова на производителите не им се полага обезщетение. 

Както ИНФОМРЕЖА писа, падналата на 2-ри юни градушка в Абланица унищожи над 90 % от посевите в полето и градините на местните жители. Бедствието, придружено с адски порой, бе невиждано и за най-възрастните хора от селото. Освен реколтата от тютюн, зеленчуци и други посеви, пороят нанесе големи щети и на улиците и пътищата в Абланица и района.

Хората от селото са напълно отчаяни, че трудът им е отишъл напразно. Много от тях предприеха наново засаждане на площите с домати, пипер, царевица, боб и други култури, но унищоженият тютюн нямаше как да бъде засаден наново, тъй като той от ранна пролет е по нивите. 

Градушката и пороят в Абланица буквално за 25 минути унищожи труда и поминъка на много хора от селото. Ледените късове според местните жители са били с размери на лешници, а преживеният ужас от страшното бедствие ще се помни и разказва още много години. 

"Беше нещо ужасно, което виждяме за пъри път. От надвисналия над селото ни черен облак за минути буквално се изляха тонове големи ледени късове и порой, който заля и за минути унищожи всичко“, си спомнят и едва ли ще забравят скоро абланичани.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK