Не само цената, качеството на горивата също е проблем

Томислав Дончев, снимка: Еufunds.bg

Държавата не определя нито цената на дизела, нито на бензина. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Държавата трябва да си влезе във функциите във всички сфери, в ключително и на пазара на горивата, посочи той. Същевременно допълни, че цената не е единственият проблем при горивата, а и тяхното качество. 

"Картел се доказва много трудно. Никой не води кампания нито срещу малките, нито срещу ведомствените бензиностанции. Има функциониращ истински пазар. Очевидно обаче има нещо нередно на пазара. Имаме две държави-членки, които са ни съседки и всеки би могъл да внася. Очакваме КЗК да се произнесе за това какво се случва на пазара за горива. 2012 година е правена една проверка и финалното заключение е, че няма картел", каза още Дончев. 

По думите му, Комисията работи на база закони. "Надявам се да направим безпристрастен анализ. Част от проверките ще бъдат изненадващи. Държавата трябва да влезе и на пазара на горивата. Този, който продава горива, без да е внесъл нищо в бюджета, натоварва всички. Петролът преди да бъде купен минава период не по-малък от 20 дни. Българският пазар е малък като обем, като брой играчи, относително незрял, но определено има нещо нередно. КЗК е антимонополният орган, който освен да казва дали има нарушения, може да глобява. Правителството не може да глобява. Когато отидете да зареждате, трябва да има всички гаранции, че в резервоара ви е влязло това, което сте платили. Имаме продажба на горива при положение, че не е платено всичко, което се дължи на държавата", обясни Дончев. 

"Опитите на държавата да влезе във функциите на много сектори, предполагат не само обществени, но и политически вълнения", уточни той. Според него, единственият, който няма право да протестира е този, който управлява. "Кръвта на икономиката са горивата и ако цената е по-ниска, това дава шанс за по-голям икономически растеж. Правителството се опитва да се вслуша във всяко мнение и болка", допълни той. Дончев коментира и политическата ситуация в момента, като посочи, че конфигурацията в момента е странна. "Механизмът за вземане на решения е съвсем различен. Всяка реформа трябва да събира достатъчна подкрепа. Това е гаранция за дългосрочността на реформата", каза още Томислав Дончев. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK