НЦЗПБ доказа случай на Делта вариант на SARS-CoV-2

Снимка: Infomreja.bg

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната

Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен на 21 април 2021 г., беше секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести на 5 май. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите варианти на коронавируса. След депозирането на пробата в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през месец юни, е установено, че се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант на коронавируса, или т.н. Индийски вариант.

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 – 30 години от гр. Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е насочен за домашно лечение. Мъжът не е декларирал пътуване в чужбина.

НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK