НЧ „Братство 1869“ домакин на семинар посветен на 140 години от рождението на на Йордан Захариев

Снимка: НЧ "Братство 1869"

На 28 –и септември  от 13:30 часа НЧ „Братство 1869” ще бъде домакин на семинар на тема „Географски и краеведски изследвания в кюстендилския край“. Проявата е посветена на 140 години от рождението на Йордан Захариев.  Организират – НЧ „Братство 1869” и географско дружество – Кюстендил.

Йордан Захариев Харизанов е български учител, географ, етнограф, фолклорист и историк, който е сред най-добрите изследователи и познавачи на Кюстендилския регион. В продължение на повече от половин век провежда цикъл от проучвания на Кюстендилския край, обхващащи 159 села и Кюстендил.

Кръгът на неговите изследвания е в областта на антропогеографията, етнографията, фолклора, социологията и диалектологията. Превес на проучванията му са бита и езика на населението, тъй като устното народно творчество все повече се забравя, а народният говор бързо губи характерните си местни особености. Книгата му “Кюстендилското краище” е първото поселищно изследване в България.

Други негови по-важни трудове са: “Упътване за антропогеографски изучавания в България”, ”Село Слокощица”, “Пиянец”, “Кюстендил. Принос към поселищно-географските проучвания на нашите градове”, “Кюстендилска котловина”, множество статии и други.

Наред с научната си дейност той е и активен културен деятел в Кюстендил. Председател на настоятелството на читалище “Братство” и актьор–любител; уредник на Градския музей; един от основателите и пръв председател на туристическото дружество “Осоговец”; председател на културно-стопанското дружество “Кюстендил”.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK