Мелник събра ценители на виното от цяла България за фестивала „Златен грозд“

Снимки: Община Сандански

Уникалната атмосфера на най-малкия град в България – Мелник, за осма година „приюти“ под своите пясъчни пирамиди фестивалът „Златен грозд“.

Гости от цяла България се докоснаха до тайните на винопроизводството и магията на пиринските ритми. Двудневният фестивал „Златен грозд“ и тази година обедини местни и гости в каузата за съхранение на духа и богатството на региона, за да се възродят и запазят традиционните български сортове, един от които е „Широка мелнишка лоза“.

След водосвет за здраве в първия ден на фестивала, кметът на община Сандански – Кирил Котев, пожела на всички да съхраним българският дух и да не забравяме своите корени. Близо четири часа фолклорни състави от община Сандански и страната, както и невероятно атрактивната кукерска група от село Черниче събра всички погледи на гостите на площада в Мелник.

Изпълненията на специалните гости – младите и талантливи Светла Дукатева и Цветелина Веселинова, изпълниха с кръшни хора мегдана в Мелник.

По традиция бе проведен и конкурс за най-добро домашно вино в категориите „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Победители станаха Генчо Иванов и Валентин Филчев. За любимо вино на публиката бе обявен еликсирът на Борислав Ангов.

Самодейци и специалните гости МФГ „Огражденска четворка“ забавляваха гостите на фестивала през неделния ден, който в съчетание с прекрасното време, се превърна в истински празник и всенародно веселие.

С много настроение, вкусна храна и божествено вино, ценители и пазители на българското се насладиха на богатата програма и красотата на един от най-китните градове в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK