НЧ „Асклепион 1998“- Кюстендил, започва дарителска акция за изгорялото читалище в Катрище

Снимки: Infomreja.bg

Пламъците унищожиха двуетажна сграда с библиотека

Част от книгите, дарени наскоро от проф. Чавдар Славов на НЧ „Асклепион“, са първото дарение, с което започва акцията за възстановяване на библиотеката на Народно читалище „Светлина 1956“, която изгоря тази нощ.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, библиотеката е съхранявала над 3000 тома книги, като фондът й е попълван над 60 години.

Може да се обезлюдиха българските села, но след като им заключиха училищата, читалищата останаха единствените духовни светилници в тях. И един човек да е останал в едно село, изчезне ли читалището, все едно е изчезнала и черквата, изчезнала е паметта – и връщане назад няма.

Тези мисли обединиха хората от НЧ „Асклепион, 0998“, което току-що бе обявило поредната си акция за събиране на дрехи, учебни помагала, книги, игри, играчки, стари снимки от семейните албуми.

"Сега, след ужасяващия пожар в Катрище, който е изпепелил покрива на местното читалище и библиотеката с над… 3000 тома книги,  акцент в акцията стават даренията за възстановяването на читалищната библиотека.

Читалище „Асклепион“ няма своя база, то използва офиса на фондация „Модус Вивенди БГ“, който се намира до Социалната трапезария. Там ще се събират книгите, дарявани за възстановяване на читалищната библиотека в с. Катрище.

Първите обявени дати за събирането на книги са 9 и 10 септември, но акцията може да започне и по-рано, което ще бъде обявено своевременно.

Имената на всички дарители на книги ще бъдат записани в специална тетрадка, която ще бъде предадена на НЧ „Светлина 1956“ , за да се знае кои са хората, помогнали за възстановяването на читалищния фонд след ужасния пожар", съобщи председателят на НЧ „Асклепион 1998“, Виолета Атанасова.

А ужасът от пламъците, миризма на дим и вида на пепел до една 60-годишна сграда събирала млади и стари хора, е една от най-коментираните теми в Катрище.

Кметът на селото Васил Василиев беше категоричен, че ще направи всичко възможно сградата и библиотеката да бъдат възстановени.

"Аз имам две деца. По-малкото е на 8-години и обожаваше да взима книги от тук и да чете. Сега нищо няма, плаче ми се. За 10 минути всичко изгоря пред очите ми", коментира през сълзи на очи пред наш екип Василиев.

Цяла нощ пък на мястото на пожара остана екип от огнеборци с цел пламъците да не тръгнат отново.

Благодарение на смелите момчета, които минаваха под горящите отломки не се стигна до опожаряването на намиращите се в съседство къщи.

 

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK