Брюксел пред заплаха от терористична атака като тази в Париж

Снимка: ЕПА

Повишаването на нивото на терористична заплаха е свързано с риска от атаки с оръжия и експлозиви. Това обяви на пресконференция премиерът на Белгия Шарл Мишел, цитиран от световните агенции. Той обясни, че високото ниво за терористична заплаха се основава на доста точна информация за риска.

Позовавайки се на изявлението на белгийския премиер, РИА Новости съобщава, че в Белгия има информация за заплаха за терористично нападение, подобно на това в Париж. Именно заради тази информация нивото на заплахата е вдигнато.

Пред журналисти след среща със Съвета за сигурност Шарл Мишел е обяснил, че имало опасност за нападения на няколко места. Страхът беше, че „няколко лица с оръжие и експлозиви могат да осъществят атака... вероятно дори на няколко места", посочва Мишел. Смята се, че издирваният единствен оцелял терорист при атаките в Париж Салах Абдеслам се е върнал в Белгия. В ход е сериозно преследване.

Страната ще преразгледа ситуацията със сигурността в Брюксел в неделя следобед. Комитетът, който отговаря за оценка на нивото на заплаха, ще се събере утре сутринта, а правителството ще преразгледа мерките в следобеда. Например метрото в столицата ще остане затворено дотогава. Мишел призова жителите да спазват мерките за сигурност и да използват официални източници за информация.

Премиерът отказа да посочи причината, поради която властите са повишили нивото на заплаха от терористични атаки. Те затвориха метростанциите, отменени са футболните мачове за почивните дни и призоваха гражданите да избягват обществени места, на които се събират много хора.

Междувременно стана ясно, че Министерството на вътрешните работи на Белгия иска да се проверят всички апартаменти в брюкселския квартал „Моленбек" - "къща по къща", за да се предотврати радикализация на белгийската столица. Според ведомството там пребивават 85 от 130 завърнали се от Сирия чуждестранни бойци. Това се посочва в изявление на вътрешния министър Ян Ямбон, цитирано от РИА Новости.

„Смятам, че администрацията е длъжна да почука на всяка врата и да попита кой всъщност живее там. Става въпрос за проверка, която кварталните правят когато някой се мести в ново жилище", обяснява министърът. Според Ямбон е неприемливо властите да не знаят кой живее на територията им. В квартала имало апартаменти, където са записани двама души, а живеят десет, обяснява министърът.

На фона на проблемите със сигурността, Ямбон е подготвил пакет от мерки, за да се предотврати радикализирането. Те включват и обучение на малолетни по въпроса. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK