Ансамбъл „Пирин“ пя и танцува пред 10 хиляди парижани и туристи от цял свят във френската столица

Снимка: Община Благоевград

Повече от 10 000 парижани и туристи от цял свят посетиха туристическия панаир ”България – традиции и култура”, който се проведе в сърцето на френската столица - на площад „Пале Роял“ срещу музея Лувър от 3-ти до 5-и юли.

Тридневният туристически форум се организира за първи път от Министерството на туризма, Софийска община и Френския културен институт. 

„Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл „Пирин“, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата. Вярвам, че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат привличането на повече туристи у нас“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Несъмнено гвоздей в програмата на панаира бяха фолклорните изпълнения на благоевградския ансамбъл “Пирин”. Автентичните български ритми и народни песни се разнасяха из площад “Пале Роял”, а мястото се оказа тясно за множеството, което пожела да се хване на хорото. Още през първия ден много от посетителите пожелаха да научат и стъпките на правото българско хоро. Ансамбъл „Пирин“ бе избраният ансамбъл от Министерството на туризма, който да представи българския фолклор.

Националната ни кухня презентира най-известният български ТВ кулинар Ути Бъчваров. В последния ден той сготви в гигантски меден казан, точно копие на този от магерницата на българския манастир “Св. Георги” в Атонската Света Гора, традиционна и много вкусна боб чорба.

Културният, еко, селският и кулинарен туризъм се оказаха сред най-търсените от французите и гостите на Париж, които посетиха българския панаир. В родината на висококачественото вино и богатото разнообразие от сирена, българските розе, червено и бяло вино, както и натуралното саламурено сирене бяха високо оценени от парижани. Само до този момент посетителите са дегустирали над 500 л. вино и над 3000 хапки с кашкавал и сирене.

На щандовете на Министерството на туризма, Софийска община и общините Благоевград, Габрово, Хисар, Велико Търново, Пловдив, Варна и Бургас, представени също на панаира, туристите се спират, за да научат повече за популярните ни морски курорти и алтернативни маршрути. Много от тях разгледаха и фотоизложбата с културно-исторически и природни забележителности на България, подредена в основната шатра на панаира.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK