Навършват се 45 години от първия разговор с мобилен телефон

Снимка: Infomreja.bg

Точно преди 45 години по тротоарите на Шесто Авеню в Манхатън се случва нещо, което ще промени света завинаги. На 3 април 1973 г. на път за най-важната пресконференция в живота си, Мартин Купър, главен инженер в Motorola, провежда първия телефонен разговор, осъществен от мобилен телефон.

Както медиите, така и минувачите, които го срещат в предградията на Манхатан в Ню Йорк, стават свидетели на историческото събитие. На Шесто авеню, Купър публично провежда първия телефонен разговор от прототипаDynaTac 8000x, по-късно пуснат на пазара с името DynaTac 8500. За привилегията да бъде негов събеседник Купър избира своя най-голям конкурент по онова време - д-р Джоел С. Енгъл от AT&T. Набира неговия стационарен номер и казва: "Джоел, аз съм, Марти. Обаждам се от клетъчен телефон, истински безжичен клетъчен телефон" 

Главното ръководство на Motorola подкрепя концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона долара в периода между 1973 и 1993 г. Купър събира екип, който успява да проектира и сглоби продукт за по-малко от 90 дни. Оригиналната слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежала 1,1 килограма с дължина от 25 сантиметра и носила наименованието "тухлата" или "обувката".

Важна част е била батерията, която имала тегло четири или пет пъти повече в сравнение с модерен мобилен телефон. Възможността за разговори по телефона била само 20 минути, след което се изисквало 10-часово презареждане.

"Животът на батерията не беше проблем, защото никой не можеше да държи телефона в ръка толкова дълго време", шегува се Мартин Купър.

Повече от четири десетилетия по-късно, революционното изобретение на Мартин Купър ни позволява да общуваме, където, когато и с когото си поискаме. Споделяме празниците с близките си хора, дори и те да са на другия край на света. Изразяваме себе си, независимо от разстоянията, подарява ни усещането за информираност и свързаност./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK