Навършват се 142 години от рождението на Иван Караджов

Снимка: ВМРО

Днес се навършват 142 години от рождението на революционера Иван Караджов. Той бе почетен с полагане на цветя на възпоменателната плоча в Благоевград. Вангел Тодоров, председател на МД ”Иван Караджов”към ВМРО-БНД, произнесе прочувствено слово, разказващо за неговия живот и революционна дейност.

Иван Караджов е композитор на музиката към песента „Тих бял Дунав“ по текст на Вазов.

Той е роден на 8. декември (стар стил) през 1875 година в село Лешко. Караджов е учил в Солунската българска мъжка гимназия. Образованието си завършва през 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург.

По време на Илинденското въстание е в затвора. След „Младотурския” преврат през 1908 година става учител в Солунската гимназия. Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове.

Той взема дейно участие в Балканската война като доброволец в Македоно-одринското опълчение в Българската армия. През септември 1915 година подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая към Единадесета пехотна македонска дивизия.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в града.

Иван Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 година и в Горноджумайските събития през септември 1924 година.

През лятото на 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страше Развигоров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK