Навършват се 100 години от смъртта на Иван Вазов

Снимка: Pixabay

Патриархът на българската литература умира на 22 септември 1921 г.

През тази година се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, който умира на 22 септември 1921 г.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов“ – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния театър „Иван Вазов”, президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на поета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще е сред гостите на церемонията.

Наградата за духовен принос на името на Иван Вазов е учредена от фондация „Основа-та“ и за първи път се връчи на 9 юли 2020 г. по повод 170-годишнината от рождението на поета. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK