Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Източник: ЕРА/БГНЕС

Забраниха всички масови прояви на летището

Руският опозиционер Алексей Навални, който повече от четири месеца се лекуваше в Германия след отравяне с "новичок", тази вечер се върна в Москва и беше задържан от властите, предаде Дойче веле.

Самолетът, с който пътуваше Навални, трябваше да пристигне на летище "Внуково", но беше отклонен и кацна на летище "Шереметиево" - така властите решиха да осуетят посрещането на опозиционера от негови привърженици, които се бяха събрали на "Внуково".

Навални излезе от самолета в 19:48 ч. българско време и влезе в автобус, отвеждащ пътниците към службата, извършваща паспортен контрол.

В 20:15 ч. беше съобщено, че е задържан.

Правозащитната организация Amnesty International го обяви за затворник на съвестта.

Съпругата му Юлия Навалная, пресаташето му Кира Ярмиш и неговата адвокатка Олга Михайлова са преминали през паспортния контрол. Властите не са допуснали Олга Михайлова да го придружи при отвеждането му в ареста.

Навални е "отведен от полицаи, които го задържаха на границата" без обяснение - съобщи в Twitter Кира Ярмиш.

Непосредствено преди завръщането му в Русия, полицията в Москва задържа 37 негови привърженици, според информация на изданието "ОВД-Инфо". Междувременно ръководството на "Внуково" забрани всички масови прояви на летището, както и снимането с камери и фотоапарати. Официално огласената причина за забраната е "недопускане на разпространението на коронавирусната инфекция, както и гарантиране на сигурността при пристигането на пътници и гости". Не се пояснява каква връзка има това с правенето на снимки.

Алексей Навални обяви на 13 януари намерението си да се върне в Русия. От края на август 2020 г. той се лекува в Германия от последиците, причинени от отравяне с бойно вещество от семейството на "новичок". Отровата първо беше идентифицирана в германска лаборатория, а след това и от експерти на ОЗХО.

Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK