Доналд Тръмп е настанен за лечение в болница

Официалното съобщение на Белия дом гласи, че преиздентът ще прекара следващите “няколко дни” в лечебното заведение

Американският президент Доналд Тръмп е настанен за лечение във военна болница, след като преди ден даде положителен резултат на тест за коронавирус, съобщи в събота Ройтерс.

Около 17 часа след като публично съобщи за диагнозата си, Тръмп напусна бавно Белия дом и се отправи към очакващ го хеликоптер, който трябваше да го транспортира до Националния военен медицински център "Уолтър Рийд". Американският президент носеше маска и не разговаря с репортери, допълва Ройтерс.

Официалното съобщение на Белия дом гласи, че преиздентът ще прекара следващите “няколко дни” в лечебното заведение

“Мисля, че съм добре, но трябва да се уверим, че нещата се получават“, обяви Тръмп в кратко видео, публикувано в Туитър.

Президентът има лека треска, съобщават източници от президентството, цитирани от Ройтерс. Лекарят на Белия дом Шон Конъли каза в петък вечерта, че Тръмп е добре и няма нужда от допълнителен кислород, както и че е получил първата доза Ремдесивир. Лекарството на Гилеад е единственото досега преминало през медицинските тестове и е показало, че работи срещу вируса. Преди това Тръмп е приел и експериментален медикамент с антитела.

От Ройтерс отбелязват, че американският президент е в рискова група, заради възрастта си.

Засега обаче властите изключват предаване на властта на вицепрезидента Майк Пенс, чийто тест за коронавирус е отрицателен.

Преди ден стана ясно, че Доналд и Мелания Тръмп са заразени с COVID-19. В четвъртък една от най-приближените съветнички на президента - Хоуп Хикс даде положителе резултат за COVID-19. Тя придружаваше Тръмп по време на пътуването му до Охайо в държавния самолет Air Force One по-рано тази седмица за участие в предизборния дебат с кандидат-президента на демократите Джо Байдън.

Изборите за президент на САЩ са 3 ноември, а вторият дебат между Тръмп и Байдън е насрочен за 15 октомври в Маями, като засега няма информация дали карантината на президента ще наложи промяна в организацията на събитието.

В САЩ има най-много случаи на COVID-19 от началото на пандемията – над 7, 2 милиона. От тях 207 хиляди са жертвите на вируса, а излекуваните са по-малко от 3 милиона. В сравнение с втората държава по брой на заразените – Индия, където от 6,3 милиона позитивни случаи близо 5,4 милиона са оздравели, САЩ остава най-тежко засегнатата страна. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK