Научна сесия в памет на митрополит Борис Неврокопски в Благоевград събра духовни лица от цяла България

Снимки: Община Благоевград

С научна сесия в Благоевград бяха отбелязани 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски.

Форумът, който се проведе днес в зала "22 септември", бе открит от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като бе отслужен и молебен.

В памет на митрополит Борис Неврокопски се събраха представители на Българската православна църква от цяла България. На научната сесия присъстваха Негово високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилски манастир, Архимандрит Василий – протосингел на Софийска Света митрополия.

Събитието уважиха още зам.-областният управител Иван Стоянов, ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков, доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, духовници, историци, общественици и граждани.

От 17:30 часа тази вечер ще бъде представена историко-документална изложба, а от 18:00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“. На 17 ноември /събота/ от 09:00 часа ще бъдат извършени литургия и панихида в храм „Въведение Богородично” на гроба на Неврокопския митрополит.

На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов - комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.

 

Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.

 

Организатори на събитието са Неврокопска света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Македонски научен институт- София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресцентър

Община Благоевград

[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK