Росен Желязков: Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета

Снимка: Infomreja.bg

Призовах още седем държави да подкрепят отлагането на Пакета за мобилност I за следващия Европейски парламент. Това обяви по време на днешния брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той изтъкна, че след вчерашното гласуване на дневния ред на предстоящото заседание на Европейски парламент е станало ясно, че редица държави, които към настоящия момент не са в групата на единомислещите, показват колебливост.

„Това са държави като Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска като днес изпратих писма до колегите министри от тези държави, с настойчиво искане техните представители в ЕП да гласуват Пакетът за мобилност I да се отложи за разглеждане от следващия състав на Парламента. Така ще има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на Пакета, и на Европейския съюз“, заяви Росен Желязков.

Министърът бе категоричен, че подобен правен прецедент и абсурдна ситуация няма в историята на Европейския парламент – да бъдат внасяни за гласуване текстове, които преди това са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризма към Парламента като към Пакета има над 1600 допълнително предложени текстове, които също трябва да бъдат гласувани по отделно, допълни още той.

На въпрос, как ще коментира изказването на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че текстовете по Пакета не са приемливи, след като 2/3 от тях са отхвърлени, министър Росен Желязков коментира, че българската страна разчита на позицията на председателя Антонио Таяни.

„Знаете какво значение отдава Антонио Таяни на ролята на министър-председателя Бойко Борисов, с който проведоха няколко срещи. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на едономислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на общата ни теза, а и като естествен лидер на Балканите“, подчерта още министърът.

„Всички са наясно, че това е Пакет, разделящ Европа. Сутринта получихме такова становище и от шведските колеги. Там също са разделени на леви, които го подкрепят и на десни, които считат фрагментирането на пазара за изключително възпрепятстващо едно справедливо европейско законодателство“, заяви Росен Желязков.

Той бе категоричен, че утре в Букурещ, по време на Неформалния съвет на министрите по транспорта на ЕС, както и в петък, на заседанието между правителствата на България и Румъния, българската страна ще иска по Пакета за мобилност I да не се допусне провеждането на институционални преговори между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, т. нар. триалог. По думите му ако не бъде проведен триалог процедурата ще бъде отложена за следващия европарламент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK